Brak i islamska porodica

Šerijatska svadba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svaki musliman i muslimanka koji istinski razume razlog svog postojanja na ovom dunjaluku, potrudit ce se maksimalno da svoju zadacu zavrsi sa najboljim rezultatom. Iz tog razloga, prilikom izvrsavanja jednog veoma vaznog suneta Poslanika, s.a.w.s, kao sto je sklapanje braka, nece dozvoliti da svoj bracni zivot zapocne sa nemuslimanskim obicajima kojima izaziva Allahovu, s.w.t, srdzbu i sprijecava blagoslov i bereket koji su mu namijenjeni.

Poslanik, s.a.w.s., nam je kratko i jasno objasnio sta je potrebno za sklapanje braka: „Nema braka bez velija(staratelja) i dva pravedna svjedoka.“ Medjutim, danas muslimanska omladina veoma malo vodi racuna o ovim najbitnijim uvjetima za sklapanje braka, ili ga odgadja trudeci se da obezbjedi glamuroznmu svadbu iz snova po uzoru TV sapunica i nevjernickih obicaja koji zahtijavaju jako puno finansijskih sredstava da bi se takvo vjencanje obavilo…

Veoma cesto smo svjedoci svadbenih veselja i onih koji se pozivaju na dosljedno slijedjenje Kur´’ana i suneta, a na kojima se na zalost nadje vise stotina automobila, potrosi jako puno novca, pozovu samo bogati i „podobni“, iako je Poslanik, s.a.w.s., takvu svadbu opisao rijecima: „Najgora svadba je ona na koju se pozivaju bogati a izostavljaju siromasni“… Zar da jedan vjernik koji toliko prizeljkuje trenutak svog upotpunjenja, da zapocne taj cin sa epitetom najgre svadbe???

Poslanik, s.a.w.s., nas je uputio da oglasimo brak: „Oglasite brak, neka bude u dzamiji i upotrijebite na svadbi mali bubanj(def).“ Takodje je rekao: “Napravi svadbenu gozbu pripremanjem (klanjem ,serviranjem i posluzivanjem) makar jedne ovce“.

Iz predhodno navedenog vidimo sta nam je sve potrebno za svadbeno veselje i da to ne zahtjeva dugogodisnje gomilanje novca i tehnicke pripreme za taj velicanstveni dan. Naprotiv, puno vaznija priprema treba da se odvija u mozgovima i srcima mladenaca koji moraju da budu upoznati sa svojim duznostima, pravima i obavezama koje dolaze sa sklapanjem braka. Puno vaznije je da se pobrinu za ispravan odabir supruznika koji ce mu/joj pomoci na putu ka dzennetu.

Ukoliko se zajednicki zivot zapocne sa pogresnim koracima poput osamljivanja pod opradvanjem pripreme svadbe, zajednickim odlascima i putovanjima bez mahrema pri odabiru svadbene odjece i namirnica za svadbeno veselje ili cak jos gore od toga, ukoliko se udovolji sejtanu pa zapocne sa intimnim radnjama koje vode ka spolonom odnosu, pod ubjedjenjem da je sama dozvola staratelja za sklapanje braka i cinjenica da je mlada time zabranjena drugom ,dozvola pocetka zajednickog zivota…tada taj bracni zivot ima sve preduslove samounistenja i gubljenja Allahovog, s.w.t., blagoslova.

Veoma cesto se desava da mladozenja sa svojim svatovima odlazi u kucu mlade gdje se nakon gozbenog veselja u njenoj kuci, a bez predhodnog sklapanja braka, zajedno u istom automobilu, bez mahrema upucuju ka dzamiji ili mjestu gdje ce se obaviti serijatsko i opstinsko vjencanje, a na kome ne prisustvuje niti veli, niti iko od mahrema ili osoba kojima je veli dao punemoc da vjenca mladu…To je velika greska i onaj ko zeli da zadovolji serijatske propise, ne smije sebi da dozvoli ovakve greske.

Najbolje mjesto za oglasavanje serijatskog vjencanja jeste dzamija zbog osobenosti i rahmeta koji se u njoj nalazi, ali i u njoj se mora voditi racuna o zastupljenosti serijatskih normi, pa se ne smije dozvoliti mijesanje muskaraca i zena sto ce u najmanju ruku izazvat razmjenjivanje medjusobnih pogleda a o svemu onome sto uslijedi poslije toga, nema potrebe ni da pricamo.

Sve veci i zahtjevniji mehr je jos jedan od razloga odgadjanja sklapanja islamskih brakova, a sto jasno ukazuje da danasnje mlade djevojke ne razmisljaju o vrijednostima najblagoslovenije zene(one koju je najlakse opskrbit), i umjesto uzimanja za uzor zena pravovjernih koje su za svoj mehr izabirale odredjene sure iz Kur’ana ili zeljezni prtsen, ili davale svoj imetak poput casne Haife….uzele one koje ne pripadaju nama.
Ponekad se to pravda cinjenicom da je sve vise porusenih islamskih brakova, medjutim, vjernica koja je zadovoljna Allahovom odredbom i svjesna da joj bereket daje njen Gospodar, Koji hrani ptice na grani, a ne njen muz koji joj moze dat mehr velike vrijednosti bez bereketa u njemu ili da ga drzi u zarobljenistvu uprkos neuspjelom braku kojim nanosi nasilje i njemu i sebi znajuci da joj nije u stanju isplatit iznos koji je trazila.

Muzika je zabranjena u svakoj situaciji, iako zivimo u vremenu koje je najavio Poslanik, s.a.w.s,: „Bice u mom umetu onih koji ce dozvoljavati predbracne intimne odnose(zinaluk), svilu, alkohol i muzicke instrumente.“ Na svadbenom veselju u kome je obaveza razdvajanje muskaraca i zena, dozvoljena je pjesma bez muzickih instrumenata (osim deff) u kojoj nema harama. Dozvoljeno je udaranje dlanom o dlan ali bez uvijanja tijela u obliku trbusnog plesa ili slicno sto se cesto desava.

Prilikom odabira odjece(vjencanice), mlada mora da vodi racuna da njena odjeca mora da bude u skladu sa serijatom i ukoliko ce je iz nekog razloga imati priliku u prolazu vidjet drugi muskarci (dok ulazi u auto, odlazi na mjesto svadbe…)tada ne smije pokazivat nista os svojih ukrasa osim onoga sto je ionako ocigledno, pa ni sminkati se, jer njena svadba ne pravi razliku od bilo kog drugog dana kada je pitanju vidjanje drugih muskaraca (onih koji joj nisu mahrem)njenog lika i tijela. Dok bi bilo potpunije i ljepse da izbjegne da je oni uopste vide, a to je sasvim jednostavno oganizovati.

Najbolje je da se vjencanje obavi petkom ili bajramom, a bracni(intimni )zivot zapocne u mjesecu sevalu, sto je suprotno bidatskom vjerovanju na nasim prostorima da je mekruh sklapanje braka izmedju dva bajrama, jer Poslanik s.a.w.s je ozenio svoju najdrazu zenu Ajsu, r.a., u mjesecu sevvalu i zapoceo s njom intimni odnos u tom mjesecu.

Nakon sto se zavrsi svadbena gozba, bez odugovlacenja u bespotrebnim razogovorima, duznost je napustit mjesto svadbenog veselja i ostavit mladence same. Neki ashabi su nakon Poslanikove, a.s., svadbe sa Zejnebom, r.a., ostali malo duze, a Poslanik, s.a.w.s., im nije nista rekao jer mu je bilo neugodno, pa je nakon toga objavljen ajet u kome se upozorava: “…i posto jedete, razidjite se ne upustajuci se jedni s drugima u razgovor…“.

Nasa duznost je uputit dovu za mladence, a Poslanik, s.a.w.s., je dovio sljedecu dovu:
Neka ti Allah podari bereket i neka je na tebe Njegov bereket i neka vas sastavi u svakom dobru.

Lijepo je da mladenci prije svega zajednicki klanjaju dva rekata dobrovoljnog namaza i upute dovu Allahu, s.w.t., da im podari zajednicki bereket i svaki hajr u zajednickom zivotu, a da ih zastiti od svakog zla. Lijepo je i da mladozenja stavi desnu ruku mladi na celo i kaze: „Da Allah, dz.s., podari bereket svakom od nas u njegovom supruzniku.“ Prije intimnog odnosa, kako prve bracne noci tako i u svakom narednom danu, uvijek obavezno zatrazit zastitu od sejtana rijecima: „S imenom Allaha. Allahu, zastiti nas od sejtana i zastiti od sejtana ono sto si dao da se zametne.

Bracni zivot izmedju dvoje vjernika mora da se nastavi u skladu sa Kur’anom i sunetom, drzeci se svojih prava, duznosti i obaveza uz medjusobno razumjevanje, postivanje, potpomaganju u dobru i odvracanju od zla.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta