Za sestre

Sestro muslimanko, zašto hidžab?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Hidžab nije stvar tvog slobodnog izbora, pa da ga obučeš ili skineš kada ti hoćeš, nego je to stroga obaveza koju je Uzvišeni Allah propisao i naredio svim vjernicama.  Povodom te obaveze objavljeni su mnogi Kur’anski ajetu, npr.: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim i kćerima svojim i ženama vjernika, neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je.” (En-Nur, 31) i drugi…

Stoga Ako veruješu Allaha i Sudnji dan nije ti dozvoljeno da se oglušiš u ovu kategoričku Božiju naredbu! Jer Uzvišeni veli : “Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju prava da po svom nahođenju postupe! A ko Allaha i Njegovog Poslanika ne posluša taj je sigurno sa pravoga puta skrenuo! ” (El-Ahzab, 36)

2. Hidžab nije, kao što to mnogi misle, jedan od zastarijelih običaja i bezvrijednih navika, koki smo preuzeli od naših neukih nena!!On je jedan od osjova našeg islamskog sistema,kojeg je uspostavio najznaniji i najčasniji od svih Alllahovih stvorenja, Njegov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, a naslijedili smo ga odabrene i najvrednije generacije: generacije sahabijki, Allah bio zadovoljan njima, tj. od majki pravovjernih, od Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, kćerki,od muhadžerki, ensarijki. One su bile pravi primjer čednosti, čistote, ponosa, dostojanstvenosti, iskrenosti, provjerljivosti, strpljenja, plemenitosti, stida, činjenja mnogo ibadeta, požrtvovanosti na Allahovom putu, te ulaganju truda u izučavanju nauke i traganje za istinom.

3. Hidžab nije obični pokrivač za glavu i prekrivač ljudskoga tijela, on je simbol cijeloga skupa visoko moralnih vrednosti i uzvišenih principa, koje je Uzvišeni Allah propisao:
-kako bi ti oni bili neprobojni štit koji će te čuvati od vukova u ljudskome obliku,
-kako bi bili zaštitna ograda, koja štiti zajednicu od iskušenja tobom,
-te kako bi bili čisti okvir, kroz koju ćeš obavljati svoju misao i obavlja svoje životne zadatke.

4. Uzvišeni Allah propisao je hidžab da bi se ti,sa svojom specifičnom ličnošću oslobila utjecaja bilo koje nevjerničke i nemoralne osobe, te da bi tvoja pristojna i dostojanstvena vanjština bila u skladu sa tvojom neporočnom i čistom nutrinom. Dakle,mudrost i glavni razlog propisivanja hidžaba vjernicama jeste mir i čistota duše i muslimana i muslimanke, podjednako.

5. Uzvišeni Allah je dao da hidžab bude simbol čednosti žene i njene udaljenosti od svega što je ružno i pokvareno, te od optužbi i sumnjičenja. U već navedenom ajetu iz sure El-Ahzab,Uzvišeni kaže: “Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti“, tj. na taj način najlakše će se uočiti da su one čedne i poštene pa im ni riječju ni djelu neće nauditi čak ni nemoralni griješnici.

6. Žena je avret, a avret se mora pokriti i ne smije se nikako otkrivati,a šta tek reći o posebnom trudu o njenom ulepšavanju? Nema nikakve sumnje da je to još strožije zabranjeno i da je to još veći grijeh.

7. Hidžab je štit i zaštita od razgolićavanja i bestidnog iskorištavana tijela žene od strane muškarca.

Eto sestro muslimanko,to su neke prednosti hidžaba, kojeg ti je propisao Onaj koji te je stvorio ,neka je uzvišen.A nema nikakve sumnje da je On mudriji i da bolje i od tebe i od svih nas zna ono što je za naše dobro i što nam odgovara, kao i ono što nas upropaštava i prlja.
“A kako i ne bi znao Onaj koji stvara, Onaj koji sve potanko zna, koji je o svemu obaviješten?” (El-Mulk, 13).Zato je Uzvišeni zabranio izazovno oblačenje.

•Izazov i iskušenje nemoralne žene•

Zaista će nemoralna žena koja se pinaša suprotno Allahovim propisima, uvijek biti najvece i najopasnije iskušenje u svim ljudskim zajednicama. Zato je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, maksimalno upozorio na to iskušenje, rekavši: “Nakon mene, najopasnije iskušenje koje ostaje muškarcima jesu žene!”

-Neke negativnosti i opasne posljedice izazovnoga oblačenja:

1) Ono je jedno od svojstava stanovnika Vatre-Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Dvije vrste stanovnika Dzehennema nisam vidio: ljude sa bičevima poput kraljevih repovakojima udaraju druge ljude, i žene, obučene, a otrkivene, koje zanose u hodu i druge tome pozivaju, koje si nepokorne Allahu, a glave su im poput krivih devinih grba, one neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris, iako se njegov miris osjeća na velikoj udaljenosti!” (Muslim)

2) Ono je jedan od znakova licemjerstva (nikafa)-Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Najbolje od vaših žena su one koje su ljubazne, koje rađaju, koje su prijatne i saosećajne, ukoliko se Allaha boje, a najgore vaše žene su one koje se izazovno oblače i koje se ohole, one su licemjerke.” (Ahmed i Hakim)

Sestro muslimanko! Okreni se prema Uzvišenom Allahu, požuri sa pokajanjem i traženjem oprosta, ako ti je stalo do svog vjerovanja i dostojanstva i pohrli ka pokornosti Milostivom i oblačenju hidžaba dok još ima vremena, jer šta znaš smrt ti može doći još danas, pa i da ne dočekaš sutrašnji dan!

Izvor: "Sestri muslimanki", autor: Abdullah Muslim, preveo: prof.Ahmed ef.Adilovic, recenzija: Aljo ef.Cikotic
Tekst poslala sestra Dž.Š.
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta