Poučne priče i tekstovi

Skromnost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jednom prilikom su kod halife Omera b. Abdulaziza, r.a., dosli gosti, pa mu je nocu – dok je pisao – u ciraku nestalo ulja, na sto je jedan od gostiju htio ustati i sam dosuti ulja, ali mu to Omer nije dozvolio rijecima:” Ne prilici covjeku da

…ga sluzi njegov gost.” Na to je gost htio da probudi slugu pa da to on uradi, ali je to Omer odbio rijecima:” nemoj, tek je zaspao!” – a zatim je ustao i sam dosuo ulja. Na to mu je gost rekao: “Vladaru pravovjernih, zar sam ustajes i to radis?” – a on je odgovorio: “ Ustao sam kao Omer i vratio se kao Omer i nista nisam izgubio. Najbolji covjek je onaj koji je pred Allahom skroman i ponizan.

– Skromnost i lijepo vladanje bili su praksa Allahova Poslanika, saws, i svaki vjernik ga treba u tome slijediti.

Ibn Ebu Seleme pripovjeda da je rekao:”Upitao sam Ebu Se’ida el-Hudrija kakve su novine ljudi unijeli u vezi sa svojim oblacenjem, jelom, picem i jahalicama, pa mi je rekao: “O sine moga brata, kada jedes, jedi u ime Allaha, kada pijes, pij u ime Allaha, kada se oblacis, oblaci se se u ime Allaha, jer u svemu od toga moze biti licemjerstva, oholosti, ponosa i zelje za slavom, a to je grijeh i pretjerivanje.

U svojoj kuci sam obavljaj poslove koje je Allahov Poslanik, saws, obavljao, a on je muzao ovce, popravljao obucu, krpio odjecu i jeo zajedno sa svojim slugom. On je licno odlzaio na pijacu i kupovao sto mu treba i nije ga bilo stid na ruci nositi posudu. Rukovao se i sa bogatim i sa siromasnim. Prvi je selam nazivao koga god je sreo, svjedno radilo se o mladjem ili starijem.

Kada god bi ga neko pozvao, odazivao se na poziv i nikada nije omalovazavao ono na sto bi bio pozvan. Bio je lijepe naravi; prijatan u drustvu; vedra lica; strog – ali odmjeren; skroman i nije dozvoljavao da se ponizi; darezljiv ali ne i rasipan. Sve u svemu, bio je osjecajan i njezan.”

Ka’b kaze:” Kada Allah nekog svog roba, na ovom svijetu, obaspe blagodatima, pa Mu ovaj na njima bude zahvalan, Allah, dz.s., ce mu sigurno dati da ih se nauziva na ovome svijetu, i visok polozaj na buducem svijetu.

Iz knjige: “ Bistro more poboznosti i suptilnosti” – autor: Ahmed Ferid

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta