Poučne priče i tekstovi

Stabilnost u iskušenjima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dosao je jednom, jedan mladic, svome ucitelju i pozalio mu se na svoje stanje. Rekao mu je: “Nevolje su me pritisnule se sa svih strana. Sve mi, u zivotu ide naopako. Mnogo sam tuzan zbog svega toga sto me zadesilo. Osjecam veliku tjeskobu u grudima zbog svih problema….”

Ucitelj ga je pazljivo slusao, a kada je mladic zavrsio sa svojim jadanjem, htio je ucitelj, prakticnim primjerom, da ga utjesi i nasavjetuje. Uzeo je jednu casu i nasuo u nju vode.Zatim je prosuo pepela u tu casu. Voda se odmah zaprljala pepelom i zamutila se.

Tada mu je ucitelj rekao:
“Ova casa s vodom, koja se zamutila pepelom, si ti i tvoja iskusenja.” Zatim ga je odveo do mora, i postupio na isti nacin. Prosuo je pepeo u more. Medjutim pepeo se ubrzo utopio u vodu i potpuno nestao a more je, naravno, ostalo potpuno isto. I onda ga je ucitelj nasavjetovao: “Zato ne budi poput one case s vodom – nego budi poput mora, Allah ti se smilovao.”

Dakle, nemoj biti primjer vode u casi, pa da te svaka sitnica nasikira i rastuzi, nego budi poput mora pa budi i ti jak i nepokolebljiv, gledaj svako iskusenje malim, jer je ono zaista malo u odnosu na nekog drugog kome je jos gore.
______________

Konacan ishod zna samo Allah

Nekada davno u nekom nepoznatom mjestu i zemanu zivio je mudri starac sa svojim sinom. Od imovine su imali jedino konja sa kojim je sin radio i prehranjivao svu trojicu. No, jednoga dana konj pobjegne u sumu i citavo selo je uglas kazalo: “Gle nesrece.” Mudri starac je smireno rekao: “Dali sreca ili nesreca samo Allah znade.”

Proslo je neko vrijeme kad iz sume dodje odbjegli konj i sa sobom dovede krdo divljih konja.Svi seljani uglas kazase: “Goleme srece!”, a mudri starac nanovo rece: “Dali sreca ili nesreca samo Allah znade.”

Mladic je jedanput pokusao da se popne na divljeg konja koji ga je zbacio te je slomio nogu. Ponovo su svi kazali: “Velike li nesrece!” a mudri starac ponovo iste rijeci: “Dali sreca ili nesreca samo Allah znade.” Naisla je vojska kroz selo i sve zdrave momke povede u rat samo onoga sa slomljenom nogom ostavi kod njegove kuce.

Prica se ovdje samo formalno zavrsava ali ona tece i dalje jer iza svakog dogadjaja koji nas zadesi u zivotu mozemo reci istovijetne rijeci koje je uputio i spomenuti starac: “Dali sreca ili nesreca samo Allah znade.” Ustvari, ono sto hoce kazati ova pripovijest i poruka koju nam valja luciti iz nje jeste da bez obzira kakva situacija bila sa njom rukovodi Allah dz.s. te njihov konacan ishod zna samo On.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta