Namaz

12 savjeta kako biti skrušeniji u namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Evo nekoliko savjeta kako da se bolje uživimo u namaz kako bi uspostavili što bolji kontakt sa našim Gospodarom i na taj način doživjeli, u trenucima dok obavljamo namaz, osjećaj sreće i zadovoljstva koji se riječima ne može opisati, a istovremeno ćemo pokupiti mnogo hajrata, inšallah:

1. Kada kreneš na namaz sjeti se da staješ pred svoga Gospodara, Moćnog i Silnog, Koji se stvorio ogromni svemir, Sunce i milijarde drugih zvijezdi, te Zemlju i tebe takog sićušnog na njoj, tebe koji se sada obraćaš tom Moćnom Stvoritelju (ako stigneš prije namaza pročitaj malo iz Kur’ana ili koji hadis koji govori o Allahovim uzvišenim svojstvima, Njegovoj milosti, plemenitosti, veličini i sl. – to će te podsjetiti pred koga upravo staješ)

2. Obavezno nauči prevod značenja onoga što učiš na namazu, od početnih dova do kraja i razmišljaj o tome što trenutno učiš u namazu – vjeruj ovo će ti biti od ogromne koristi da se bolje uživiš u namaz.

3. Ne žuri kada stupiš na namaz, nego svaki pokret radi polahko i sa skrušenošću, jer ako budeš žurio/la nećeš imati puno od tog namaza.

4. Kada učiš iz Kur’ana na namazu (Fatihu, a zatim neku drugu suru) uči polahko i uljepšaj svoj glas koliko god možeš (to važi i kada učiš u sebi – dnevni namazi, i kada učiš na glas – noćni namazi) osjetićeš tada posebnu slast – podsjećam te ponovo da razmišljaš o prevodu značenja ajeta koje trenutno učiš.

5. Nauči koju dužu suru iz Kur’ana, a zatim je uči je kao što je opisano u tački četiri i osjetićeš u namazu nešto tako lijepo što ni u čemu drugom na dunjaluku ne možeš osjetiti.

6. Ostani na rukuu duže vremena, razmišljaj o tome šta tada izgovaraš i sjeti se da si se poklonio svome Uzvišenom Stvoritelju, subhanallah, osjetićeš nešto posebno ako ostaneš malo duže u tom položaju razmišljajući da si se svjesno poklonio/la pred Allahom, s.v.t.

7. Sedžda, to je, zaista, nešto nadnaravno, ostani na njoj što duže možeš, ako imaš vremena za to, jer znaj da si tada najbliži/a Svome Gospodaru. Budeš li žurio/la i samo mehanički padao/la na sedždu onda si sigurno od onih koji rijetko osjeti slast namaza. Znači, ostani duže na sedždi i tada je skoro nemoguće a da ne osjetiš sreću, smiraj i zadovoljstvo, tj. tada ćeš osjetiti jaku vezu sa Gospodarom svih svijetova.

8. Bori se sa šejtanom, l. a., cijelo vrijeme i pokušavaj da se skoncentrišeš na to što učiš i na prevod toga, jer šejtan ti neprestano dolazi sa drugim mislima s kojima te želi da odvrati od razmišljanja o namazu, ali čim primjetiš da su ti misli otišle na neke dunjalučke stvari, natjeraj se da razmišljaš ponovo o tome što trenutno učiš, tj. o prevodu značenja na naš jezik i to će te ponovo vratiti u namaz.

9. Imaj na umu da ćeš, kao što sada ovako stojiš pred Allahom na namazu, da ćeš isto tako stajati pred Njim, u velikom strahu, na Sudnjem danu i da tada nećeš moći ništa uraditi za svoj spas, pa zato učini svoj namaz ispravnim i svoje molitve što iskrenijim i skrušenijim, pa će ti i stajanje pred Njim na danu konačnog obračuna biti mnogo lakše.

10. Izbjegavaj, ako si u stanju, da klanjaš u stanju umora, jer šejtan, l.a., će ti u tom stanju mnogo lakše odvesti misli na nešto drugo.

11. Klanjaj namaze što češće u džematu (džamiji), a ako si kući onda klanjaj namaz zajedno sa članovima svoje familije, jer tada je veći bereket i veća nagrada, inšaallah.

12. Ne budi tužan i ne gubi volju ako ne možeš u svakom namazu da osjetiš veliku slast, jer to je, zaista, jako teško, ali teži da se što češće uživiš u namazu, onda ćeš spoznati zašto je naš Poslanik, s.a.w.s., rekao da mu je najveća sreća na dunjaluku bila namaz.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta