Prilozi posjetitelja

Slobodan o svom putu ka islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Moji su rodom iz BiH, a ja sam rođen i živim u jednoj zapadnoevropskoj državi. Odrastao sam u pravoslavnoj vjeri. Nisam baš često išao u crkvu, ali sam slavio Božić i Uskrs. Osjećao sam mržnju prema muslimanima. To se sakupljalo u meni jer su muslimani živjeli tu gdje sam ja odrastao, a mnogi od njih se nisu znali ponašati. Takođe je i medijska manipulacija puno toga doprinijela.

Kad sam počeo da radim u vojsci, postajao sam sve više i više nacionalista. Vojska me tako izmanipulisala da sam htio da umrem za državu. Elhamdulillah da nije došlo do toga. Nakon vojske sam otišao u ministartvo, a zatim i u policiju.

U ovom vremenu sam upoznao jednog muslimana sa kojim sam počeo da se družim. Imao sam dobar posao, platu i sve što sam poželio. Bio sam zadovoljan svojim životom. Allah Uzvišeni mi je dao dunjaluk. Ali vremenom sam počeo da primjećujem nešto u srcu… Imam sve, ali nemam ništa. Nezadovoljan sam, a ni sam nisam znao zašto. Pa sam u depresiju i počeo da tražim zašto.

Tražio sam sreću u materijalnim stvarima. Htio sam da kupim stan za 150.000€ , da uzmem kredit i da padnem u veliki dug. Mislio sam da će me to usrećiti. Kad mi kaže taj musliman; „Veruj mi, kad kupiš taj stan nećeš biti zadovoljan. Sad me ne razumiješ, ali vjeruj mi, nećeš biti zadovoljan.“ Ja stvarno nisam razumio šta on priča, ali sam ga poslušao i nisam uzeo stan. Tako smo postali jako dobri drugovi.

Počeo sam ga ispitivati o islamu, a on mi je na svako pitanje odgovorio. I sve je bilo logično. Zašto su žene pokrivene, zašto kad musliman klanja je žena iza njega a on naprijed, itd.

Počeo sam da se više bavim sa mojom vjerom. Ali Biblija mi je bila teška za čitanje, puno toga nisam razumio. Gledao sam i druge vjere, ali mi ništa nije odgovaralo. Dok nisam došao do islama. Čitao sam prevod Kur‘ana. Sura koja mi jako bilo zanimljiva je bila Ali Imran, i to zbog dosta imena božijih poslanika koja nisam našao ni u kršćanstvu, i to me privuklo islamu. Pogotovo me jako dirnulo kad sam saznao da se Isus (Isa a.s.) spominje u Kur’anu. I njegov život je jako detaljno objašnjen.

Prošlo je neko vrijeme, dobio sam jedan mali Ilmihal. Čitao sam ga i prebližio sam se više islamu. Tada još uvijek nisam izgovorio šehadet, nisam bio spreman zbog dosta loših stvari koji sam činio. Dok jednog dana nisam odlučio da prestanem sa svim tim. I tako da sam jednom u sredini noći u mom stanu izgovorio šehadet, elhamdulillah, i to je najbolja odluka koju sam donio u životu.

Slobodan
______________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta