Tekstovi

Snaga zahvalnosti Allahu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada nam je dobro u životu, želimo da se to dobro poveća i da nam bude još bolje. Nitko ne želi da se to umanji ili prestane. Recimo ako netko ima dobar posao i radno mjesto, želi napredovati na bolju poziciju ili možda naći bolji posao. Ako ima vlastiti biznis, uvijek želi da mu profit bude još veći. Ima dobar auto, ali želi još bolji…uvijek nešto bolje i više. Kada se radi o vjeri i odnosu prema našem Gospodaru, trebamo imati ovaj isti osjećaj.

Da osoba kaže sami sebi „Danas se osjećam zadovoljno, klanjao/la sam svih pet namaza, hvala Allahu.” Trebali bi gledati načine kako da to unaprijedimo i da poboljšamo svoj odnos prema Uzvišenom Allahu, na isti način kako priželjkujemo da nam druge stvari idu još boljim tokom. Zapravo, ove stvari su još prioritetnije od želja vezanih za dunjaluk. Obavljati pet dnevnih namaza je pohvalno, no možemo i razmisliti o tome da uvedemo barem 1 dobrovoljni namaz tokom dana. To može biti noćni namaz ili duha. Ili da se više fokusiramo dok obavljamo ovih 5 obaveznih, da ih uljepšamo nekim novim dovama ili da naučimo nove sure koje možemo učiti prilikom obavljanja namaza.

Zašto je ovo neophodno i potrebno? Zato jer postoji jedna jednadžba koju je Uzvišeni Allah spomenuo, a to je: Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati.(Ibrahim, 7.) Vrlo je jednostavno. Ovime nam naš Gospodar pokazuje Njegovu milost i poziva nas da budemo zahvalni, dajući nam ujedno recept kako da postignemo više. Ovo vrijedi za sve aspekte ovog dunjalučkog, kao i ahiretskog života. Znači, ako želimo nešto više/bolje, onda trebamo iskazivati zahvalnost Allahu na svemu što već imamo. Jesmo li svjesni da Allah posjeduje sve, da je Vlasnik svega i da samo On zna kolike su Njegove riznice. Kada bi nam npr. netko učinio uslugu da ga zatražimo 100KM, a on nam da 1000, dovili bismo za njega i zahvaljivali se jer nam je uopće pomogao, a kamoli jer nam je dao još više nego smo tražili. A koliko iskreno zahvaljujemo Allahu i na koji način?

Kako zapravo možemo iskazati zahvalnost Allahu? Vrlo jednostavno. Trebamo pokazati Allahu da prihvaćamo dužnosti i izvršavamo ono šta nam je naređeno kroz obavezne ibadete. To je primaran način pokazivanja zahvalnosti. Možemo se riječima zahvaliti i reći „Gospodaru, hvala ti na …“ , to je lijepo i pohvalno, ali djela su daleko važnija. Kada netko izvršava vjerske dužnosti i uz to zahvali Allahu i riječima, lijepo je. Ali ako zahvalimo samo riječima, a naša djela idu u suprotnom smjeru, to je problem. Idući način je držati se podalje od Njegovih zabrana. Ako pogriješimo ili posrnemo na nečemu, jer smo samo ljudska bića, važno je da se pokajemo i tražimo oprost i trudimo se zatim ne ponoviti greške. I to je vid zahvalnosti prema Allahu. Trebamo podsjećati sebe da čim više učimo Kur’an jer je i to pokazatelj naše zahvalnosti i poniznosti. Allah je rekao da je u tome smiraj i zadovoljstvo za naša srca, šta je poklon od Allaha nama i instant nagrada za ono šta činimo.

Zahvalnost i sabur su recept za zadovoljstvo srca i oni uvijek dolaze zajedno, snaga zahvalnosti promijeniti će perspektivu i živote na bolje. Trudimo se onoliko koliko možemo i vjerujmo našem Stvoritelju.

Izvor: The Power of Thanking ALLAH: Importance of Gratitude in Islam – Mufti Menk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta