Aktuelno

Šta ćemo sa teravijom (noćnim namazom)?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako je teravija jedan od simbola mjeseca Ramazana čovjek ne treba očajavati i smatrati ovaj Ramazan manjkavim zbog nemogućnosti obavljanja teravije namaza u našim džamijama.

Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao samo tri teravije u svome mesdžidu sa svojim ashabima, a zatim je ostavio tu praksu strahujući da im Allah Uzvišeni ne učini taj namaz obaveznim.
Ali to nije značilo da je ostavio namaz u svojoj kući i da su njegovi Ramazani i post bili manjkavi i krnjavi.
Svi možemo napraviti idealnu ramazansku atmosferu u svojim kućama zajedničkim iftarima, učenjem Kur’ana, obavljanjem zajedničkih namaza sa porodicom, čitanjem i pričanjem priča našoj djeci itd.

Možda baš u ovom Ramazanu Allah Plemeniti da veliki bereket i uspjeh, pa se mnoge porodice zbliže i nauče nešto novo od naše lijepe vjere i iskoriste dosta slobodnog vremena kojeg imaju.

Gospodaru naš, učini nam ovaj Ramazan bereketnim i u njemu zbliži naša srca iako smo fizički razdvojeni!

Nurudin Pajević 

—————————–
1. Teravija se klanja uz ramazan, nakon jacije namaza i njeno vrijeme traje sve do pojave zore.

2. I muškarcima i ženama je sunnet klanjati teraviju.

3. Sunnet je da imam sa ostalim muslimanima klanja jedanaest rekata i to je najbolje, a nekada može klanjati i trinaest rekata.

4. U zadnjoj trećini ramazana treba oduljiti sa učenjem, ruku’om i sedždom, jer je Poslanik, sallallahu
alejhi ve sellem, u zadnjoj trećini ramazana ibadet činio cijelu noć.

5. Ako neko klanja više ili manje od spomentog broja, nije sporno.

6. Najbolje je klanjati dva po dva, tj. nakon svaka dva rekata predavati selam.

7. Prenosi se da je Aiša, radijallahu ‘anha, upitana o Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, namazu u ramazanu, pa je kazala: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ni u ramazanu niti van njega nije klanjao više od jedanaest rekata. Klanjao bi četiri i ne pitaj o njihovoj ljepoti i dužini, pa bi opet klanjao još četiri i ne pitaj o njihovoj ljepoti i dužini. Pa bi na kraju klanjao još tri.“

U drugom hadisu je došlo ’Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je klanjao noću jedanaest rekata predajući selam nakon svaka dva rekata.’ (bilježi Muslim) Po tome znamo da onaj ko kaže da se ovih jedanaest rekata klanja četiri po četiri sa po jednim selamom – takav nije pogodio.“

8. Najbolje vrijeme za noćni namaz je zadnja trećina.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta