Tekstovi

Šta mogu ja učiniti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

„Nisam bogat/a, ne mogu pomagati druge.“

„Nemam znanje, ne migu savjetovati druge.“

„Šta jedan pojedinac može učiniti u društvu?“

„Ne valja nam zemlja, političari loši, šta dalje da ti pričam.“
______________

Ovo su samo neki od izgovora kojima se služimo kada želimo „skinuti“ krivicu sa sebe i opravdati svoj nemar spram činjenja dobra i pozivanja u dobro. I onog čuvenog upiranja prstom prema drugom dok mi lično ne činimo apsolutno ništa.

Šta ja mogu učiniti? Šta pojedinac može učiniti u društvu?

Ne zaboravimo da su najveći reformatori društava bili baš pojedinci. Ne zaboravimo da je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi wa sellem, bio jedan čovjek iz Meke u masi pokvarenih ljudi. Ne zaboravimo da su svi Allahovi poslanici bili pojedinci. Sjetimo se u suri Al-Gafir (Mu’min) pojedinca vjernika koji je bio sam u faraonovom narodu, a muffesiri kažu da je taj pojedinac onaj čovjek koji se spominje u suri Al-Qasas- čovjek koji je obavijestio Mussa, alejhisselam, o namjeri faraona i njegovih glavešina da ga ubiju. Pojedinac je bila i faraonovo žena koja se dva puta kod faraona zauzela za Musaov život. I Jusuf, alejhisselam, je bio pojedinac u tamnici a unatoč tome pozivao je ljude oko sebe na put ispravne vjere u Uzvišenog Allaha. Kako onda da se možemo opravdati izgovorima da smo pojedinci?

Kao pojedinci možemo mnogo učiniti. Ako nam je Allah podario imetak, onda ga možemo trošiti na Allahovom putu pomažući njime potrebne i podržavajući projekte koji podržavaju širenje dobra i Allahove vjere. Ako nam je Allah podario znanje, onda ga trebamo podrediti višim ciljevima od ličnih, trudeći se da ga proširimo što većem broju ljudi i da čak i nakon što odemo na onaj svijet ostavimo trag dobra iza sebe od kojeg ćemo ubirati plodove hajra dok smo i na Ahiretu. Ako nam je Uzvišeni Allah podario snagu, iskoristimo je u dobru. Neka nam bude cilj da je podredimo dobru.
_____________

Čak i jedan ajet/ hadis koji podijelimo na društvenim mrežama, koristan post, savjet, lijepa riječ, promišljanje i zapažanje, može da bude veliko i da nekom promijeni život, da bude sebeb nečije upute, nečijeg drugačijeg pristupa životu. Možda nekome bude utjeha, nada, ili put do izlaska iz neke situacije, nekog iskušenja. Niti jedan čin dobra ne treba potcijeniti. Čak ni najmanji.

Kao pojedinci možemo mnogo uraditi za Allahovu vjeru, za promociju dobra i odvraćanje od zla. Možemo iskoristiti svaku priliku da zasadimo sadnicu dobra. Tako, na primjer, ako smo student, trudimo se da kolege i cimeri nauče od nas samo dobro. Ne moramo čak ni riječi reći ako pokažemo vlastitim primjerima šta je iskrenost, tačnost, spremnost da pomognemo, odsustvo ogovaranja, širenja negativne energije. Nekom ćemo, sigurno, postati inspiracija, bez obzira koje vjere ili nacije bio. Iskreno činjenje dobra mora imati rezultate.

Ako smo radnik, komšija, prijatelj- u svakoj ulozi budimo primjer dobra. Suptilno mijenjajmo društvo na bolje. To nam je obaveza, jer zamislimo sebe na Sudnjem danu- šta ćemo reći Stvoritelju. Šta ćemo reći da smo uradili na putu dobra?

Ajeti iz sure Al-Zilzal, koji kazuju da ćemo i trun dobra ili zla vidjeti na Sudnjem danu, dovoljan su nam podsjetnik da me smijemo potcijeniti niti jedno djelo- ni dobro ni loše, makar ga smatrali sami beznačajnim.

Kada osvanemo, neka nam cilj bude dobro. Pored namaza i ostalih ibadeta, razmišljajmo o dobru i činimo dobro. Možda nismo bogati da udijelimo 100 KM, ali i onaj 1 KM može da bude kod Allaha težak. Možda ne možemo olakšati nečije iskušenje, ali čak jedna riječ može da bude na mizanu teža od nekih djela. Kada idemo ulicom, možemo skloniti kesu sa ceste, koru od banane ili granu, znajući da nas Allah vidi. I osmijeh je sadaka. Ova vjera je blagodat, tako mi Allaha. U njoj je sve plaćeno, i zrno dobra. Ovo je vjera u kojoj nema gubitka. Ovo je vjera u kojoj naš Gospodar mnogostruko vraća onom ko Mu zajam drage volje da.

Kada bi nam neko rekao da ćemo za svaku uloženu marku zaraditi minimalno 10 maraka, ili čak i do 700 KM, da li bismo pristali da uložimo tu jednu marku? Čak i ne treba da pitam, jer znam da ne postoji osoba koja ne bi pristala na takvu trgovinu. Pa zašto onda da „vagamo“ u trgovini sa Allahom?

Stoga, neka nam svima ovaj hadis bude vodilja:

Allahov Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao je: Zaista je Allah odredio dobra i loša djela, a zatim je to objasnio. Ko htjedne uraditi dobro djelo, ali ga ne uradi — Allah će mu to kod Sebe upisati kao potpuno dobro djelo, a ako htjedne uraditi neko dobro djelo, pa ga i uradi — Allah će to djelo kod Sebe upisati kao deset, do sedam stotina, dobrih djela, pa i mnogo puta više. Ko htjedne uraditi neko loše djelo, ali ga ne uradi — Allah će mu ga kod Sebe upisati kao potpuno dobro djelo, a ako ga htjedne uraditi, pa ga i uradi — Allah će ga kod Sebe upisati kao jedno loše djelo.

Šta mogu ja učiniti? Mnogo dobra, ukoliko budem imao volju i uložim trud na Allahovom putu.

Gospodaru, olakšaj nam činjenje dobra a otežaj nam činjenje zla. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta