Tekstovi

Ne ustraj u grijehu  – dobra djela brišu loša djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Boj se Allaha ma gdje bio, na loše djelo nadopuni dobro djelo koje će ga izbrisati, i lijepo se ponašaj prema ljudima. (Ahmed)

Svaki test u našem životu čini život gorkim ili boljim, baš svaki test dolazi da nas nauči nečemu. Na nama je izbor hoćemo li postati žrtva ili pobjednik. To nas navodi da razmišljamo o vremenu kada griješimo, možemo ili postati jače osobe ispravljajući ga i ne vraćajući se na grijeh, ili možemo postati žrtve i valjati se u svojoj tuzi umjesto da se pokajemo i popravimo. Uvijek trebamo izabrati da postanemo pobjednici.

Uvijek postoji još jedna šansa

Suprotno sramu i krivnji je uvjerenje, koje priznaje da smo možda pogriješili, živjeli u laži, počinili nešto, rekli loše stvari ili čak možda propustili učiniti pravu stvar u pravo vrijeme. Ovo će nas uvjerenje uvijek navesti da razmislimo o pogrešnim putovima i onda nas uvjeriti da se okrenemo u ispravnom smjeru.

Uvjerenje nas podsjeća da nas čeka milost i oprost. Postoji novi početak, postoji još jedna prilika koja je naravno nakon što se iskreno pokajemo. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Onaj ko se pokaje za grijeh je kao onaj koji nije počinio nikakav grijeh. (Muslim)

Sada kada smo ponovno na putu da budemo dobri vjernici kakvima nas je Uzvišeni Allah stvorio, zatičemo se u razmišljanju, šta dalje? Pomisao da učinimo dobro djelo može nam se s vremena na vrijeme pojaviti u glavi, ali zbog našeg užurbanog života, nažalost, to bi moglo biti gurnuto u drugi plan više nego šta bismo htjeli priznati.

Istina je da većina dobrih djela ne zahtijeva toliko vremena i organizacije koliko mi mislimo da zahtijevaju. Prilika za dobro djelo pojavljuje se svaki dan, a većina je prilično jednostavna; to može biti u trgovačkom centru, na dnevnoj ruti do posla ili dok čekamo u redu za plaćanje računa.

Zapravo, jedna od najvećih stvari koje svatko od nas može učiniti jest pružiti ruku i učiniti dobro djelo za drugo ljudsko biće. Bilo da to znači ponuditi našu ljubav i suosjećanje ili dati dobrotvornu donaciju vremena, energije ili novca, postoji mnogo načina da donesemo sunce u živote drugih.

Neka dobra djela postanu navika

Trebalo bi nas potaknuti da ova dobra djela počnemo činiti svakodnevno, da nam to pređe u naviku. Obnovite svoje namjere i učinite to načinom života. Ne zaboravimo da skoro sve šta radimo u životu može postati da’va. Također, činjenje dobrih djela pokreće kognitivne i emocionalne promjene. Postajemo otvoreniji, srdačniji, zahvalniji, suosjećajniji… Iskoristimo vrijeme koje imamo na ovom svijetu za pripremu za ahiret.

Zapamtimo da je vrijeme kao rijeka, ne možemo dotaknuti istu vodu dvaput, jer tok je prošao i nikada više neće doći, stoga iskoristimo vrijeme koje imamo na ovom svijetu. Ako ste griješili, pokajte se, prestanite brinuti i počnite brisati svoja loša djela dobrima i uvijek imajte na umu da je Uzvišeni Allah Najmilostiviji.

Mi, ljudska rasa, koja živimo na ovoj zemlji, ponekad smo pod percepcijom da ovdje pripadamo I da je to naše prebivalište i dom. I mi ponekad zaboravimo ili poričemo i ne želimo znati činjenicu da smo Ustvari samo „u vozu“. Moramo zapamtiti da mi ne pripadamo ovdje, mi smo samo putnici.

Zato Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem kaže: „Budi u ovom svijetu kao da si putnik. Ovaj svijet je poput nekoga tko putuje pustinjom, a onda ugleda drvo. Pa je napravio malo hlada ispod ovog drveta i odmorio se, a zatim nastavio put.“ (Albani)

Takva neizvjesnost, međutim, naravno, ne opravdava potpuno povlačenje iz ovog života kako bismo se pripremili za sljedeći u nekom obliku. Neizvjesnost je ipak važna i trebamo je uvijek biti svjesni do te mjere da nas motivira da svaki trenutak preostalog života provedemo ozbiljno, smatrajući ga Božjim darom i trošeći resurse, vrijeme, sposobnosti i energiju kojima nas je Uzvišeni Allah blagoslovio, da  bismo činili dobro i da ga zagovaramo.

U stvarnosti ćemo samo tada u svom životu postići ono što se od njega traži. Sada je vrijeme da povećamo količinu naših dobrih djela na ovom svijetu. Jedna od najvažnijih stvari je ta da se sjećamo Uzvišenog Allaha i Njegove sveobuhvatne ljubavi prema nama. Vrata prema Allahu su nam uvijek otvorena, čak i ako smo griješili. Naš Gospodar kaže: Sjetite se Mene i Ja ću se sjetiti vas.

Izvor: About Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta