Tekstovi

Pokajanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna od najvećih blagodati koju Allah daje Svojim robovima jeste da im daje priliku da Mu se obrate u pokajanju. On je također učinio pokajanje sigurnim utočištem i sigurnim utočištem koje traže grješnici, koji priznaju svoje grijehe, nadaju se Allahovoj milosti i žale za lošim djelima. Oni će u svojoj bliskosti sa svojim Gospodarom naći nešto što otklanja tminu grijeha i rasvjetljava tamu srca, tako da će se njihov život promijeniti na bolje.

Allah poziva i naređuje Svojim robovima da Mu se pokaju bez obzira koliki su njihovi grijesi i loša djela i obećava im da će primiti njihovo pokajanje i promijeniti njihova loša djela u dobra djela. Ovo je iz Allahove milosti i dobrote prema Njegovim robovima. Pokajanje ima vrlo visok i važan status koji prati Allahove robove sve do njihove smrti, jer se ponaša kao njihov početak i kraj. Stoga Allah naređuje vjernicima i čestitim ljudima da Mu se pokaju.

I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.“ (Kur’an, En Nur, 31.)

A oni koji se ne pokaju – sami sebi čine nepravdu.“ (El-Hudžurat, 11.)

Vjerodostojno se prenosi da je Poslanik, sallallahu `alejhi ve sellem, rekao: Allah, Svemogući će i dalje pružati Svoju ruku u noći da bi se grješnici dana pokajali, i nastavit će pružati Svoju ruku danju da se grešnici noći pokaju, tako sve dok sunce ne izađe sa zapada.” (Muslim)

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, kojem je Uzvišeni Allah svakako oprostio prijašnje i kasnije grijehe rekao je: O ljudi, pokajte se Allahu i molite Ga za oprost. Ja Mu se obraćam u pokajanju i stotinu puta dnevno. (Muslim)

Iskreno pokajanje briše zla djela i grijehe ma koliko veliki oni bili, čak i nevjerstvo i mnogoboštvo, ako se čovjek pokaje jer nijedan grijeh nije prevelik da bi ga Allah oprostio. Allah, dž.š., kaže: Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane, biće im oprošteno ono što je prije bilo; a ako se ne okane – pa, zna se šta je s drevnim narodima bilo.“ (El-Enfal, 38.)

Allah je također pozvao one koji su ubijali poslanike i počinili velike grijehe da Mu se pokaju: Nevjernici su oni koji govore: ‘Allah je jedan od trojice!’ A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je. (El Maide, 73.-74.)

Prema hadisu, Uzvišeni Allah kaže: O sine Ademov, nije me briga čak ni da se tvoji grijesi nagomilaju do neba i da Me moliš za oprost, Ja bih ti oprostio.“ (Tirmizi)

Ramazan je najveće vrijeme za pokajanje, oprost i iskup grijeha. Prema hadisu kojeg prenosi Muslim od Ebu Hurejre, neka je Allah njime zadovoljan, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Pet namaza, od jednog džuma namaza do (sljedećeg) džuma namaza, i od ramazana do (sljedećeg) ramazana su iskupljenje (ako nisu počinjeni veliki grijesi).

Osim toga, post i klanjanje namaza noću tokom noći Kadera konkretno i traženje nagrade i oprosta od Allaha, iskupljuju sve prijašnje grijehe. Allahov rob može pronaći pomoć tokom ramazana koju ne može pronaći u bilo kojem drugom mjesecu, zbog dostupnosti brojnih mogućnosti da se pokori Allahu, ljudska srca se približavaju Allahu, otvaraju se vrata Dženneta, zatvaraju se vrata Džehennema.

Sve ove stvari mogu pomoći osobi da se pokaje i vrati Allahu. Dakle, uskraćena i bespomoćna osoba je ona koja propusti ovu priliku i kojoj se u ovom mjesecu ne oproste grijesi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem (da ga Allah uzvisi) je rekao: Neka je ponižen onaj kome prođe cijeli ramazan, a da mu se ne oproste grijesi. (Tirmizi)
_____________________

Pokajanje ima šest uvjeta da bude prihvaćeno:

Prvo: Treba biti iskren prema Allahu Uzvišenom

Drugo: Trebalo bi se dogoditi prije nego sunce izađe sa zapada, tj dok ne bude kasno (dok ne nastupi smrt i sl.)

Treće: Pokajnik treba izbjegavati činjenje grijeha od kojeg se kaje

Četvrto: Pokajnik treba da se kaje zbog svojih loših djela, žaljenje je najveći stup pokajanja. Vjerodostojno se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem (da ga Allah uzvisi) rekao: “Žaljenje je pokajanje.” (Ibn Madže)

Peto: Pokajnik treba odlučiti da se u budućnosti ne vraća grijesima.

Šesto: Pokajnik treba vratiti ljudima prava i odriješiti sebe, ako je grijeh vezan za prava ljudi.

U ovom nadolazećem mubarek mjesecu trebamo smanjiti svoje grijehe, prestati činiti neposlušnost i zla djela i iskreno se Allahu pokajati. Ramazan bi nam trebao biti doba da popravimo svoja djela, reformiramo svoj put i pozovemo se na odgovornost. Ako nađemo da činimo dobra djela, trebamo hvaliti Allaha i povećati ta djela, a u suprotnom, trebamo se pokajati Allahu, tražiti Njegov oprost i činiti više dobrih djela.

Izvor: Islam Web

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta