Akida

Šta se desi kad se oslonimo na Allaha?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

On je Gospodar Istoka i Zapada, nema boga osim Njega, i Njega uzmi za zaštitnika!” (73:9)

Da li ste ikad u srcu osjetili anksioznost i uznemirenost? Istina je da smo se svi u nekom trenutku života tako osjećali. Ponekad je neizvjesnost previše za podnijeti, ili nas poteškoće u trenutku sprečavaju da vidimo bilo kakvo svjetlo na kraju tunela. Ponekad očajnički želimo neku vrstu lijeka, možda pilulu, da čudesno otklonimo ove brige.

Ali mi to imamo. Ova pilula se zove tevekul (oslonac na Allaha). Kao i svaku pilulu, ponekad ju je teško progutati. Postoje trenuci kada se zapitamo da li ovaj lijek uopšte djeluje ili je to samo neki alat koji nas jednostavno natjera da vjerujemo da možemo biti bolji. Ali Allah, JEDINI koji kontroliše ovaj univerzum, je rekao: “Onome ko se u Allaha uzda, On mu je dosta” (65:3)

Šta je tevekul, šta znači osloniti se na Allaha? To znači biti miran i čvrst u svom srcu. O ovoj temi islamski učenjak Ibn Ata’illah je rekao: “Oslobodite se brige nakon što ste uradili što ste mogli; ne brinite se za ono što je Allah poduzeo za vas.” Sa tevekulom naš jedini teret i borba je planiranje, poduzimanje sredstava i rad, ali u našem srcu više nema brige zbog rezultata.

Ako ste bolesni, tražite najbolju opciju: profesionalnog doktora. Ako se prijavljujete na fakultet, odvojite vrijeme za pripremu ako biste ispunili kriterijume. Ali takođe znajte da nakon što završite svoj dio posla, trebali biste osjetiti snažan smiraj u svom srcu. Zašto? Bog je Al-Wakeel. To znači da je On taj koji kontroliše poslove Svojih robova i brine se o njima. Nikada ih ne napušta niti ih prepušta drugima. On je Sebi dao ovo ime i učinio ga poznatim nama, tako da znamo da je ovo njegov suštinski atribut; tako, nikada nećemo biti iznevjereni. Čak i ako stvari ne idu po planu, znamo da će nam Allah dati nešto što je bolje po nas.

Nismo mogli povjeriti svoje poslove nikome boljem od Njega. Zbog toga, kad god se u Kur’anu spomene oslonac na Allaha, Uzvišeni nas podsjeća na Svoju moć: “Ti se pouzdaj u Živog, koji ne može umrijeti” (25:58) Allah nam govori da je On Gospodar Istoka i Zapada, pa hoće li naše potrebe ikada izaći izvan Istoka i Zapada? On nam kaže da se potpuno pouzdamo u Njega, Koji nikada ne umire, pa kako možemo vjerovati ljudima koji umiru?

Ali ako je uslov tevekula poduzimanje potrebnih uzroka da ostvarenje željenog, šta ako nam ponestanu sredstva? Imam Ahmed je rekao da mu je najsrećniji dan u životu bio kada se jednog jutra probudio i nije našao hranu u svom domu, jer je znao da se tog dana mora u potpunosti osloniti na Allaha. Imam Ahmed je bio veoma, veoma siromašan jer nije imao sredstava kao mi da jednostavno ode na pijacu i kupi ono što mu srce želi.

Oslonac na Allaha zahtijeva obuku. Ljudi smo i s vremena na vrijeme osjetit ćemo tu neizvjesnost, usamljenost, taj čvor u stomaku da nam plan možda neće uspjeti. I u redu je tako se osjećati jer se baš u tom trenutku trebamo podsjetiti da vjerujemo Allahu, kao što vjerujemo u Njega.

Ako se zaista oslonimo na Njega, na sličan način na koji se oslanjamo na svog doktora kada znamo da imamo najboljeg, ovo povjerenje nam može samo dati duševni mir i spokoj srca znajući da Allah uvijek čini najbolje za nas. Ovaj mir se razvija kada se suočimo sa situacijama nelagodnosti i neizvjesnosti. Kada zaista imamo tevekul, nikada nećemo tražiti haram sredstva da stignemo do svog cilja, jer vjerujemo da je samo Allah taj koji određuje rezultat.

Kad god se osjećamo nesigurno, uzmimo dozu „oslonca na Allaha“. Učinite ono što možete, ali imajte povjerenja da će vam Allah dati rezultat koji je najbolji za vas.

Izbor: aboutislam.net
Prevod: N-UM portal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta