Problem i devijacije u društvu

„Sulejman Veličanstveni“ i Šeherzada = gubitak i šteta za insana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Učite Kur’an ili slušate prelijepo predavanje i osjetite kako vam raste iman, i kako se osjećate sjajno i čisto. Tada vam šejtan došapne: „Hajde, pogledaj malo i seriju, samo pola sata, ništa više.“ I ne misleći o posljedicama palite TV, i počinjete da u njega zurite. Minute i sati vašeg života prolaze, a vi i ne primijetite. Ali problem se tu ne završava. Nije iman u prsima poput sijalice pa da ga možete. paliti i gasiti kako vi želite.Ne možete raditi nešto štetno i potom očekivati da u srcu osjetite onu sreću i radost kao prije činjenja tog (ne)djela. Ovom prilikom govorimo o serijama i programu koji je tako široko rasprostranjen u našem društvu da se više i ne smatra lošim, već normalnim. Smijemo se i zabavljamo gledajući ljude koji na Tv-ekranima čine ružne i teške stvari, poput neposlušnosti roditeljima, zlostavljanja supružnika i drugih ljudi, krađe i ubistava. I pritom mislimo da ne činimo ništa loše, samo „ubijamo“ vrijeme.

A i ne znajući, naša srca postaju tvrda i ne reaguju više na grijehe. Iman nam spadne na najniže grane, postanemo lijeni i izgubimo volju za većim i boljim stvarima. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je rekao: “Vjernik ne vrijeđa, ne proklinje, nije bestidan i besraman!” (Bilježi Tirmizi i navodi da je hadis stepena hasen garib)

Strašan je gubitak našeg vremena gledati serije koje prikazuju stvari koje se naša vjera zabranjuje: miješanje suprotnih spolova, intimne odnose, muziku, ružan govor i ružne šale. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem,: “Neće se pomjeriti stopala roba na Sudnjem danu, sve dok ne bude upitan: o njegovom životu – u čemu ga je proveo, o njegovom znanju – šta je uradio s njim, o njegovom imetku – kako ga je stekao i u šta ga je utrošio, i o njegovom tijelu – u šta ga je iskoristio.” (Bilježi Tirmizi od Ebu Berra – hasen – sahih)

Kako bi izbjegli pad u provaliju grijeha i poniženja, naša nam vjera pruža alternativu, a to su neke od slijedećih stvari:

Gledajte korisne sadržaje koji neće oslabiti vaš iman

U toku gledanja „Sulejmana Veličanstvenog“ možete osjetiti sreću, ali čim se završi program, i vaša radost izlapi. I upadate u zamku nastojeći da opet osjetite tu sreću. Gledate još jednu epizodu, pa još jednu, i tako u nedogled. Čim se završi jedan ciklus, počinjemo s drugim…

Znate li šta je bolje od toga? Slušanje i učenje Kur’ana, čitanje lijepe islamske knjige, i uzimanje pouke iz poučne priče daju vam trajniju sreću. Probajte i sami, pa ćete osjetiti ispunjenost i lahkoću u prsima. Na ljude posebno štetno utječe loše društvo i okolina. Neka se serija reklamira putem medija, ljudi o njoj pričaju i danonoćno razmišljaju. Vi to slušate i pomislite: „Hajde, ode i ja malo da vidim, pa šta fali.“ A to je pogotovo ako se vaša porodica okuplja oko TV-ekrana. Stoga je preporuka roditeljima da djeci pruže dobar primjer, da im ograniče gledanje TV-a i upotrebu interneta, i da nastoje kod njih razviti korisne životne navike.

Praktični savjeti za izbjegavanje upadanja u zamku TV-a

– Razmišljajte o posljedicama vaših djela

Ukoliko želite da pogledate neku seriju ili film, zapitajte se ima li u njima štogod što može smanjiti vaš iman, poput ružnih riječi, neprikladnih šali, muzike, i sl. Ukoliko zastanete i zapitate se da li bi Allah, azze we dželle, bio zadovoljan s tim djelom, načinili ste korak ka poboljšanju vašeg stanja. Na vaša srca postavite islamski filter koji će pročistiti štetne stvari od ulaska, jer stce je neprocjenjivo blago koje se mora ljubomorno čuvati.

– Probajte zamijeniti naviku gledanja štetnih programa s nečim korisnijim

Ukoliko namjeravate da sjednete i pratite štetnu emisiju, prije njenog početka pokuašjte da uzmete Kur’an i proučite samo jedan ajet. Nakon toga provjerite da li bi vašem srcu bilo draže da nastavite s učenjem ili želite i dalje da gledate TV. Vidjet ćete da će vaše srce odabrati Kur’an jer je on hrana duše.

– Spojite gledanje korisnog sadržaja s konkretnim djelima

Razmišljajte o stvarima koje vas zanimaju, gledajte korisne emisije i programe o tome, i probajte ih primijeniti u životu, npr. gledate video o noćnom namazu i odmah ga tu noć nastojte klanjati, pratite dokumentarce o stranim zemljama, jačanju tijela, islamskoj umjetnosti…elhamdulillah, izbor korisnih emisija je velik i svako može naći nešto za sebe.

– Dovite Allahu

Ukoliko se pokajete od nekog djela i ako ste odlučni u namjeri da se promijenite, prvi korak je da se riješite onoga što šteti vašem imanu. Bježite od smutnje, postavite filtere na internet, riješite se svakog materijala koji nije u skladu s savjetima naše vjere. Nakon što ste to učinili, obratite se dovom Allahu, azze we dželle, da sačuva vaše srce od stvari koje vam kradu vrijeme, da očisti vaš nijjet i učini vas ustrajnim.

Čitajte

Kad ste posljednji put pročitali neku knjigu? Kad ste zadnji put učili Kur’an? Koliko je već dana prošlo, ili ne dao Allah, mjeseci? Zamijenite naviku gledanja, s navikom čitanja. Navika čitanja će vam se višestruko isplatiti, a gledanje „Sulejmana“ neće.

Čitajte siru Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, poučne i pozitivne priče iz života ljudi, čitajte članke i knjige vezane za vašu vjeru struku, i polje ličnog razvoja. Čitajte knjige iz razonode. Čitajte je radi koristi vaše i drugih ljudi. A na prvom mjestu čitajte je u ime vašeg Tvorca. Kažu da je čovjek ono što jede (ako jede štetne stvari, postaj pretio i bolestan; ako jede zdravu hranu, bude zdrav i snažan).

A čovjek je i ono što gleda i čita. Ako gledate i čitate štetne i negativne stvari, postat ćete negativna i lijena osoba; jer unosite u sebe informacije koje vas oblikuju. S druge strane, korisna predavanja i programi od vas formiraju dobru i čestitu osobu, uz Božiju pomoć. Na kraju, kad se osvrnete na svoj život, kako biste ga radije proveli: kao onaj koji je svakodnevno učio Kur’an, ili kao osoba koja je svaki dan pratila „Sulejmana“?

Za N-um piše: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta