Pokajnici

Sin i majka, Šveđani, prešli na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prvo na islam prelazi on, a zatim njegova 70-godišnja majka, koja, samo poslije 2-3 sedmice provedenih u islamu, stavlja hidžab

Neku noć, u mesdžidu, na jaciji namazu čujem jednog brata kako priča na švedski sa jednim drugim bratom. Reko ovo je izgleda Šveđanin, jer po govoru čujem da priča čisto švedski. Priđem mu i upoznamo se, te mi reče da je prije četiri godine prešao na islam, ali mi još dodadeh, sa velikim osmjehom na licu, da mu je i majka, koja ima 70 godina, prije tri sedmice prešla na islam. Mašallah!

Majka je bila žestoko ljuta na njega, kada je čula da je on prešao na islam, a njegov brat mu je poručio da mu više ne dolazi u goste, jer će ga dočekati sa nožem. U međuvremenu je majka tražila istinu, ali je nije mogla naći u kršćanstvu. Pošto je s vremenom njegov odnos sa majkom postao topliji i majkina ljutnja zbog njegovog primanja islama malo splasnula, on je odlučio, kako veli, da pod svaku cijenu da joj islam predstavi u pravom, ljepom obliku i da učini sve da joj pomogne da i ona pređe na islam. Kako majka nije mogla da nađe smiraj u kršćanstvu, on joj savjetovao da počne čitati Kur’an, i kada je ona napokon počela čitati, žena je ostala zaprepašćena i rekla mu da je u Kur’anu našla ono u što je čitav život vjerovala. Subhanallah, u svojoj 70-toj godini odlučuje da prihvati islam, i samo nekoliko sedmica poslije toga odlučuje da stavi hidžab. Allahu ekber!
___________________

Braćo i sestre, da ste mogli vidjeti kako je od sreće bilo ozareno lice ovoga brata kada je govorio prelasku na islam njegove majke. Inasn se zapita da li je kod mnogih nas, koji smo odrasli u muslimanskim porodicama, ovolika briga i želja da nam se roditelji vrate islamu, ako su zapustili vjeru i vjerske propise. Neka ova žena, koja, u poznim godinama i nova u islamu, poslije kratkog vremena stavlja hidžab na glavu, bude podstrijek našim sestrama, koje praktikuju namaz i druge islamske principe već godinama, ali se nisu još odlučile na taj korak da se pokriju.

Još jednu pouku koju možemo izvući iz ove neobične priče, je ta koliko su ovi ljudi, koji pređu na islam i koji imaju istinsko vjerovanje i jako ubjeđenje, spremni da žrtvuju radi vjere islama i upute na pravom putu. Ovaj brat nailazi na žestoku osudu svoje familije, ali ipak ne ostavlja svoje ubjeđenje, da bi se, na taj način svojim najbližim umilio. Ovi ljudi su shvatili da im je Uzvišeni Allah, njihovim prelaskom na islam, podario najljepši dar koji su mogli da dobiju na dunjaluku, i ne postoji više ta cijena koju nisu spremni platiti radi dini islama.

Zapitajmo sami sebe koliko smo mi spremni žrtvovati radi Allaha, dz.s., i upute koju nam je On, iz Svoje nezimjerne milosti, poklonio.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta