Pokajnici

Šveđanka Khadija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ja sam odgojena u vjeri da je Isus (Isa a.s.) postojao, ali nisam nikad mogla da prihvatim cinjenicu, koju krscanstvo zastupa, da je on Boziji sin. Sa islamom sam slucajno dosla u kontakt, tako sto sam srela nekolika muslimana i od tada sam postala znatizeljna. Inace o muslimanima sam mislila da su cudni ljudi i da rade…

cudne stvari. Pozeljela sam da saznam das li je to istina i u tom slucaju zasto je to tako. Ja sam mnogo ispitivala i ispostavilo je se da mnogo od onoga sto sam vjerovala nije bilo od islama. Postavljala sam sve vise pitanja, jer sam dobijala odgovore na svoja moja pitanja. Zatim sam pocela da citam o islamu, ali nije bilo dovoljno materijala na svedskom (to je bilo prije 14 godina) a do knjiga o islamu na engleskom je bilo tesko doci.

Ali sam stupila sa jednom svedjankom u Stokholmu, koja je primila islam, te sam se sa njom pocela dopisivati pismima jedno vrijeme, da bi na kraju otisla u posjetu kod nje i dobila od nje malo materijala o islamu na svedskom jeziku.Iskoristila sam priliku da joj postavim pitanja o Islamu. I ja vjerujem da sam tada osjetila: “Aha, ovo je nesto i za nas svedjane, ovo bi i mi mogli biti, ovo je jedna skolovana i ljubazna svedjanka a presla je na islam. Da, zaista, ovo je nesto za nas.

Ja sam ranije smatrala da je islam za useljenike i za one koji su zivjeli u drugim drzavama. Ali sam shvatila da je to nesto
sto je za sve ljude. Proslo je oko godinu i po dok nisam dosla do te tacke dok nisam osjetila da je ovo nesto za mene. Ovo se slaze, ovo je jedan dobar nacin zivljenja.

Ono sto me je najvise dojmilo jeste to sto je islam jedna cjelina, ne moze se nijedan dio oduzeti vec covjek treba sve njegove dijelove da bi sve funkcionisalo kako treba. To je jedan balans.

Isto tako sto me je zainteresovalo za islam bila je logika u ovoj vjeri, ja sam postavljala pitanja i dobijala sam odgovore koje su i srce i mozak mogli prihvatiti. Niko me ne prisiljava da vjerujem u nesto bez da ne postoje objasnjena za to. Zatim me je dojmilo naucne cinjenice iz Kur’ana, sto me je ubijedilo da ova knjiga mora da je od Boga. Prije toga sam ostavila Bibliju iz razloga sto sam smatrala da nije logicna. Sto god sam vise citala Kur’an otkrivala sam da u njemu postoje naucni dokazi, za koje moderna nauka je skoro saznla, a sto je bilo objavljeno u Kur’anu jos prije 1400 godina.

Zatim, taj osjecaj i odnos u familiji koji je za mene vazan. Nacin na koji se brinu jedni o drugima i odgovornost izmedju covjeka i zene, izmedju djece i roditelja – roditelja i djece, odnos prema odraslima itd. . Povrh svega, taj respekt i ta odgovornost koja postoji u porodici, je dobro rjesena u islamu.

Moji roditelji su bili sokirani kad su culi da sam primila islam, ali otac mi je postavio mnogo pitanja i kad je cuo moje odgovore bio je zadovoljan poslije toga. Medjutim majci je bilo teze, zbog njezinih predrasuda o islamu i zbog straha da ce mi se nesto desiti, a cinjenica da sam im ja jedino dijete, je situaciju jos vise otezavalo. Kada je prvi sok prosao, postalo je bolje. Danas je moj kontakt sa mojim roditeljima dobar.

Ono sto mi je najljepse u islamu je to sto je tako lagahno stupiti kontakt s Allahom swt. Skoro u svakoj situaciji, kada perem sudje ili kada vozim auto ili bilo sta da radim, mogu ciniti zikr ili upucivati dove Allahu znajuci da me On cuje. To je jedan osjecaj koji covjeku daje sigurnost.

Iz knige “Att inse ändamålet” (Uvidjeti konacni cilj) autor : Ibrahim Abdallah.

Inace autor ove knjige je imao kontakt sa oko 30 konvertita iz razlicitih zemalja koji su presli na islam, pa je sabrao njihove price u ovu knjigu, iz koje cemo mi povremeno prevoditi pojedine price i postavljati ih na stranicu u skracenom obliku, inshaAllah.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta