Zanimljivosti i nauka

Švedska prva zemlja bez nafte

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U današnje vrijeme kada se svijet trese svakim novim poskupljenjem nafte, sve se više razmišlja o alternativnim izvorima energije. U budućnost najviše gleda Švedska, koja do 2020, planira u potpunosti prestati koristiti naftu kao izvor energije.

Time će postati prva zemlja na planetu koja će to učiniti, što ne čudi za ekološki naprednu zemlju u kojoj je, na primjer, javni prijevoz pogonjen biodizelom, a u glavnom gradu se plaća poseban ekološki porez ako se vozite automobilom. Međutim, ekološka svijest ove zemlje razvijana je i zbog velikih gospodarskih stagnacija i recesija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme velikog rasta cijena nafte koji je skoro uništio švedsko gospodarstvo i rezultirao rekordnom nezaposlenošću.

Da bi uspjela u ovom ambicioznom planu, Švedska je vlada okupila stručne radne skupine koje čine znanstvenici, predstavnici industrije i poljoprivrednika, akademici, proizvođači automobila, tvrtke koje se bave proizvodnjom tehnologije za korištenje alternativnih izvora energije, a podršku daje kompletna državna uprava. Svaka od ovih skupina ima dva zadatka – prvo unutar svake od skupina napraviti planove kako za svaki pojedini dio ostvariti ovaj cilj. Ti se planovi onda, na drugom nivou, međusobno koordiniraju, dorađuju, čine međusobno kompatibilnim, slažu se u faze i tako dalje. Rezultat toga biti će veliki koncept i plan kako do 2020. planira u potpunosti prestati koristiti naftu kao izvor energije, koji će onda biti predstavljan švedskom parlamentu.

Švedska će tako biti prva država na svijetu koja će konkretnim akcijama pokušati zaustaviti uništenje okoliša i tako barem usporiti negativne klimatske promjene koje nas pogađaju. S druge strane, nafte nema u neograničenim količinama – svjetske zalihe biti će istrošene za manje od sto godina. Koliko će onda prosperirati gospodarstvo države koja neće biti ovisna o nafti nije teško pogoditi.

Ekološka svijest Šveđana je fascinantna, a rezultat toga je i Hammarby Sjöstad, prvi svjetski ekološki grad.
Osim Hammarbyja, možete pročitati još zanimljivosti o ovoj zemlji, ne samo sa ekološke strane.
_______________________________________________________________________

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta