Kur'an

Kur’an o mušici

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“A ako bi musica nesto ugrabila, onda to od nje ne bi mogli izbaviti.”(Kur’an)
Kada životinja ili covjek progutaju neku hranu, ona se ne može svariti u istom momentu, vec biva podložena raznim probavnim enzimima u usnoj šupljini, želucu, crijevima itd. Znaci, kada progutamo nešto, mi bismo to brzim operativnim zahvatom mogli opet izvaditi. Kod mušice, medjutim, se pojavljuje jedinstveni nacin probave.

Naime, mušica izbacuje enzime van svog organizma; izbacuje ih na hranu koju želi svariti. Takoda hrana bude svarena, a da je muha nije ni unijela u svoj organizam. Nakon toga mušica je proguta. Dešava se, znaci, obrnuti redoslijed probave. Posljedica toga jeste da je progutana hrana promijenila svoje osobine, a mi je više ne
možemo povratiti u prvobitno stanje.

Navedeni ajeti su dovoljni dokazi svakom covjeku koji pameti ima i koji želi razmišljati. Ovo su samo neke materijalne, vidljive nadnaravnosti. Cjelokupan Kur’an je jedna nadnaravnost. Jedina Allahova Knjiga koja je do danas nepromijenjena i neiskrivljena. Prijašnim poslanicima (Musau, Isau i dr.) je takodjer bila dana Knjiga,
Allahova Objava, ali su je ljudi vremenom iskrivli, nešto ubacujuce a nešto izbacujuci po svojim potrebama i prohtjevima. Allah, dželle šanuhu, se obavezao da ce bdjeti nad ovom posljednjom Objavom, koja ce biti postojana do Sudnjeg dana.

Danas mnogi muslimani zanemaruju ovu Knjigu. Kur’an su smjestili u svoju kucnu biblioteku, pored ostalih knjiga. Ne koriste Kur’an kao vodic kroz život. Allah, dželle šanuhu, nam je dao osjetilne primjere Svoje postojanosti, dao nam je zvijezde kao putokaz u tminama kopna i mora. Dao nam je razum, cija je hrana jasan dokaz. I dao nam je ovu Knjigu, koja treba svakom covjeku biti vodic kroz ovaj prolazni život. Nema sumnje da su muslimani danas nazadovali, a to je posljedica ostavljanja i zaboravljanja na Allahove rijeci.

Dok je Kur’an bio vodic muslimanima, oni su prednjacili u svim sferama života. Nauka je bila u procvatu. Vojno im se niko nije mogao suprotstaviti. Tadašnji Zapad je u islamskom svijetu otkrio blagodat sapuna. Kanalizacija, ulicna rasvjeta, savremena saznanja iz oblasti medicine, matematike i svih drugih segmenata svakodnevnog i naucnog života imaju svoje korijene u islamskom svijetu – dok se on povodio po Allahovoj Objavi. Nažalost, cinjenica je da su muslimani nazadovali u istim segmentima u kojima su nekada bili najbolji.

Vrijeme je da se «muslimane» otrijezne, postanu svjesni smisla svog života i vrate Allahovoj Knjizi i praksi Njegovog posljednjeg poslanika, Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Allah, dželle šanuhu, je obecao iskrenim vjernicima Svoju pomoc i blagostanje na oba svijeta.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta