Zanimljivosti i nauka

Registarske tablice od 14 miliona dolara – 3000 stanovnika sela primilo islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ujedinjeni Arapski Emirati odavno su postali zemlja u kojoj se najvise gradi, ali i najvise trosi. U ovoj zemlji zive desetine, ako ne i stotine, milijardera koji ne zale potrositi da bi postigi prestiz nad ostalim bogatasima. Biti broj jedan po bogatstvu glavna je takmicarska disciplina u ovom dijelu svijeta. Jedno od gizdavih obiljezja arapskih bogatasa iz UAE su…

skupocjeni automobili. Luksuzni “mercedesi”, “porsei”, “ferariji” i ostali skupocjeni cetverotockasi moraju imati adekvatnu i skupocjenu opremu. Registarske tablice su najskuplja oprema, cesto i skuplja od samih automobila. Ovih dana u Abu Dabiju odrzana je javna aukcija prodaje registarskih tablica sa brojem 1. Na kraju je pobijedio milijarder Saeed Abdel Ghaffar Khouri, koji je za registarske tablice broj 1 platio 14 miliona americkih dolara.

“Cijena je korektna. Ko od nas ne zeli biti broj jedan”, rekao je Saeed Abdel Ghaffar Khouri, dodajuci da se nada da ce za neko vrijeme sigurno jos skuplje prodati tablice. Saeed Abdel Ghaffar Khouri bio je spreman za registarske tablice broj 1 platiti cak 27 miliona americkih dolara. Prosle godine, u maju mjeecu, u UAE-u je organizirana slicna aukcijska prodaja registarskih tablica sa brojem 5 za koje je pobjednik izdvojio pet miliona americkih dolara. Uobicajena cijena registarskih tablica koje krase luksuzne “mercedese”, “porsee” i ostale skupocjene automobile u UAE-u, krece se izmedu 500 hiljada i milion americkih dolara.
***************************************

Preko 3000 stanovnika sela Togolese primilo islam

Libijska dawetska organizacija World Islamic Call Society organizirala je proteklih dana u Togou, u selu Togolese, ceremoniju masovnog primanja islama. Zahvaljujuci dugotrajnom i upornom radu aktivista spomenute libijske organizacije, na ceremoniji je cak 3000 stanovnika tog sela primilo Islam. Takodjer, istom prilikom islam je primilo i 55 osoba iz Mozambika i Svazilanda.

Organizacija World Islamic Call Society organizirala je kratku poduku o islamu za sve nove muslimane u tom selu. Ovu organizaciju finansira i podrzava drzavni aparat Muamera al-Gadafija. Ova organizacija postizala je i ranije slicne uspjehe u svom africkom komsiluku. Jedna od zanimljivosti sirenja islama u Africi svako je cinjenica da je u vecini africkih zemalja jos uvijek na snazi plemenski sistem zivljenja.

Daije ili misionari prvo paznju usmjeravaju na plemenskog vodju. Ako uspiju privoliti vodju plemena da primi islam, i ostatak plemena ce najvjerovatnije isto uciniti, sto se najcecsce i dogadja. U doba Muhammeda, saws, ovo je bila jedna od najcescih metoda sirenja islama.

Casopis “Saff” februar 2008

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta