Odgovori

Svekar mi brani klanje akike

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam,

Moje pitanje je slijedeće:

Kakvi su propisi o klanju akike djetetu? Ja koliko znam to je sunnet, može se uraditi 7,14,21 i svaki ostali dan života do pune godine dana. Kod mene je problem sto mi svekar (živim u njegovoj kući) ne dopušta da zakoljem djetetu kurban, jer toga do sad nije bilo.

Mene zanima koliko sam ja griješna što još nisam zaklala kurban, djetetu je već 8 mjeseci. Ako možete odgovorite mi. Jer me to stvarno muči. Da li bih mogla u novcima vrijednost akike dati nekom siromahu, tako da moj svekar za to ne sazna, a da moje dijete ima svoju akiku.

Hvala na strpljenu i inšallah odgovoru.

Odgovor:

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Prvo što trebamo znati da sama riječ ‘Selam’ ne pretstavlja islamski pozdrav veće se muslimani pozdravljaju onako kako je propisano poput Esselamu alejkum, selam alejk i sl.

Potom, akika je sunnet novorođenčetu 7. dana po rođenju ili 14. ili 21. za onoga ko nije stigao zaklati 7.dana ili bilo kad do njegove šerijatske punoljetnosti ako se nije uspjelo u navedenim danima. Akika je veoma bitna pogotovo zbog samog djeteta jer je dijete vezano za svoju akiku.
Ne klanje akike nije grijeh tako da niste griješni.

Dijeljenje vrijednosti akike ne mijenja akiku tako da je to neispravno ali vi imate jednu od dvije opcije:
-Da zakoljete kurban bez obzira na protivljenje svekra ako to neće izazvati velike probleme jer nije dozvoljeno pokoravati se stvorenjima kad nam naređuju grijeh ili od dobra odvraćaju.
– Da nađete nekoga ko vam to može uraditi i njemu uplatite da to obavi negdje drugo bez znanja svekra i tako zakoljete kurban i izbjegnete neugodnosti sa svekrom.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta