Za sestre

Teravije ili modne revije?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Džamija, sestro moja voljena, nije tu da bismo se natjecale koja će biti ljepša “bula”, kao što su u nekim džematima žene organizovale izbor za “miss teravije”. Džamija je mjesto pokornosti Svevišnjem, a takvo oblačenje i tvoje ponašanje može se nazvati svime samo ne pokornošću Allahu

Hidžab je jedno ogledalo stida kod žene muslimanke. Hidžab je kruna vjere, čednosti i najveći štit koji nam je naš Gospodar propisao iz Svoje mudrosti i milosti prema nama: “O, Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine (džalabib) svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.” (El-Ahzab, 59)

Džilbab, koji je spomenut u prethodnom ajetu, je prekrivač, ogrtač kojim žena prekriva svoje tijelo, tj. ogrtač koji oblači preko svoje kućne odjeće, pokrivajući se od glave do pete, i namijenjen je da u potpunosti sakrije oblik njenog tijela. Mudrost hidžaba ogleda se u skrivanju ženinih ukrasa, a ne u još većem isticanju, kao što se to kod nas, nažalost, sve više čini. Hidžabom i propisnim pokrivanjem mi ne štitimo samo sebe od loših pogleda, već i našu poštenu braću, vjernike, štitimo i čuvamo od harama.

Danas, naše su ulice postale modne piste u natjecanju koja će žena više pažnje da privuče svojim izgledom, svojim razgolišenim oblačenjem i odjećom koja je sve samo ne odjeća stida. A oni iz muške populacije  hrane svoje bolesne požude gledajući u njihove ukrase, dovikujući im besramne komplimente, u čemu one uživaju, dok im šejtan sa strane aplaudira zbog njihove poslušnosti njemu.

Mnoga braća izbjegavaju odlazak na takva mjesta, jer je nemoguće oboriti pogled, zato što su nam ulice preplavljene nepropisno obučenim ženama. I onda nam dođe lijepi ramazan, mjesec kada su nam džamije prepune, a srca ibadetom okupirana. Tada ona naša poštena braća krenu da idu makar rahat u džamiju, ali ih dočeka takvo stanje da se opet moraju trzati svake minute kako bi okrenuli svoj pogled od gledanja u nedozvoljeno.

A kome se trebamo ljepše dotjerati  nego svome Gospodaru, onda kada idemo na “susret” sa njim, na lijepi namaz? A ko je više zaslužio od Milostivog da stanemo u najljepšem izdanju pred Njega? A šta misliš, sestro, hoće li Allah biti zadovoljan ako staneš pred Njega u utegnutim helankama? A šta misliš, sestro, stide li se i bezgrješni meleki tvoga oblačenja?

Helanke koje ocrtavaju svaku liniju na tvojim nogama, uske prozirne košuljice, hlače ili suknje kroz kojih se vidi boja tvoga donjeg veša, kratke suknje ispod kojih se naziru tvoje gole noge, pet ešarpi umotanih u turban, onako da nisi u stanju da predaš selam a da ne izgledaš kao robot, šminka koja ti se u toku namaza razmaže zbog vrućine, crni lak na noktima onako kao kod Lady Gage, naušnice do ramena i punđa na glavi koja izgleda kao da imaš još jednu glavu, i još mnoštvo toga – nema mjesta u ovoj svetoj kući.

Džamija, sestro moja voljena, nije tu da bismo se natjecale koja će biti ljepša “bula”, kao što su u nekim džematima žene organizovale izbor za “miss teravije”. Džamija je mjesto pokornosti Svevišnjem, a takvo oblačenje i tvoje ponašanje može se nazvati svime samo ne pokornošću Allahu.

Zato, kada idući put kreneš tako obučena, namirisana i dotjerana sa ciljem da kažu kako si se lijepo “zavila”, pomisli na svoga Stvoritelja i na to hoće li On biti zadovoljan tobom. Zar da ti dva-tri komplimenta ljudi budu važnija od zadovoljstva Svevišnjeg?

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje; i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji prekrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.” (En-Nur)

Ummu Sara Žužić

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta