Odgovori

Trend “čupanja obrva” od strane muslimanki

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum da vas Allah dž.š. obilato nagradi za vaš trud i rad.

Pitanje koje ću postaviti sigurno ste već dobijali par puta.

Čupanje obrva je haram za žene i ako sam ja dobro razumila da žene koje to rade neće imati Allahove dž.š. milosti. Posmatrajući većinu današnjih žena učenih, hafiza, djevojaka, žena koje se drže vjere i sunneta Allahovog Poslanika to rade i većem broju.

Meni je nejasno ako je nešto što je haram, kako onda jedna sestra koja zna Kur’an napamet može to raditi ili ona koja je visoko obrazovana, čak daje drugim sestrama savjete a ona ih se sama ne pridržava. Da vas Allah dž.š. nagradi.

Napomena: Nije mi cilj vrijeđati ili nekome pametovati, samo mi je nejasno i volila bih znati tačan odgovor na ovo pitanje ili u svakom slučaju da znam koja od ovih dvije vrste žena ili sestara je u pravu: one koje čupaju ili one koje ne čupaju obrve.

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Rekao je Allah Uzvišeni:
”Pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi vam se milost ukazala”
”Ono što vam Poslanik da to uzmite a ono što vam zabrani toga se prođite”.

U vjerodostojnom hadisu od Ibn Mesuda, radijallahu anhu se prenosi da je:
‘Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, prokleo one … koje čupaju obrve i kojima se čupaju obrve…’ a hadis bilježe mnogi sakupljači hadisa na prvom mjestu Buharija i Muslim pa nema sumnje u njegovu vjerodostojnost.

U pravu je onaj ko govori sa dokazom i onaj koji sluša i slijedi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ne povodeći se za griješnim osobama bez obzira na njihove titule, znanje ili zvanje što i vama toplo preporučujem da činite.

Onaj ko sluša nestručne ljude po pitanju šerijatskog znanja uvijek će biti u nedoumici kojeg od dva pravca ljudi da slijedi.

Allah najbolje zna

Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta