Odgovori

Stav islama o travi ili marihuani ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Pitanje:
 
Poštovana redakcijo N-UM stranice, prije svega želio bih vam se zahvaliti i poželjeti da vam Allah dž.š. ukabuli dobra dijela i da vidite nagradu na ovom a najviše na budućem svijetu.
 
Javljam vam se u nadi da ćete mi odgovoriti na jednu nedoumicu ili bar približiti odogovoru.
 
Imam nekoliko prijatelja koji konzumiraju marihuanu (travu ili indisku konoplju) i u zdravoj raspravi našli smo različite stavove, oni to naravno opravdavaju dok sam ja strogo protiv toga, međutim nisam imao kao argument nista osim što izaziva ovisnost, moguće je preći na teže droge, bježi se od životnih problema i sl.
 
Volio bih kada bi mi neko od naših uvaženih Daija i Profesora objasnio stav islama po tom pitanju (stavovi mesheba) i interesuje me još da li se prima namaz poslije konzumiranja istoimenog.
 
Hvala vam unaprijed.

Odgovor:

Ve alejkumusselam

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Marihuana ili ”trava” općenito u islamu spada u grupu opojnih droga i kao takvu je tretiraju islamski učenjaci. Ona ja strogo zabranjena i to iz najmanje dva razloga a to su štetni uticaj na organizam kao i to što muti razum poput alkohola samo jačim intenzitetom.
 
Alkohol je veliki grijeh koji izaziva Allahovo prokletstvo a konzumiranje trave izaziva isti ili gori efekat od alkohola.
Stoga je pušenje trave haram po jednoglasnom mišljenju učenjaka kako spominje između ostalih uvaženi šejh Mustava El Adevi, hafizehullah.
Obaveza muslimanima je da se okane tog grijeha i pokaju se od toga a ako bi čovjek nakon što čuje govor uleme opet smatrao da je to dozvoljeno to ga može izvesti iz vjere kako se prenosi od šejhul islama Ibn Tejmije po tom pitanju.

Osoba koja konzumira tu pošast i dalje je obavezan da obavlja namaz i namaz mu je ispravan sve dok je u svjesnom stanju poput osobe koja pije alkohol, tako da ni jedan od njih ne bi smio stati na namaz dok je pod jakim uticajem tih harama.

Allah najbolje zna.
 
Jasmin Durić, prof.
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta