Odgovori

Šta da radi žena sa tragom parfema koji ostane na njoj ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:
Esselamu alejkum. Da li je stvarno ružno djelo i da li moram uzeti gusul nakon što se naparfemišem , toliko da NE ostaje trag za mnom, minimalno što je moguće, i da li poslije toga mi se ne prima namaz ? Allah Vam dao svako dobro.

Odgovor:
Ve alejkumusselam

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Da, došlo je u hadisima koje bilježi En-Nesai i drugi da žena koja izađe iz kuće namirisana pa prođe pored muškaraca koji osjete njen miris, Poslanik, sallallahu aljehi ve sellem, je opisuje kao bludnicu i kaže da se treba vratiti kući i okupati.

Dakle dozvoljeno je ženi da se parfemiše unutar kuće, nije dozvoljeno ženi da izlazi iz kuće namirisana toliko da se njen miris osjeti od strane osobe pored koju prođe. Neki učenjaci dozvoljavaju ženi koja će iz svoje kuće direktno u porodično auto pa opet u tuđu kuću, da može izaći namirisana pod uvjetom da zna da na pri tome neće proći pored muškaraca stranaca. Drugi učenjaci i to zabranjuju na osnovu hadisa i prijetnji koje su spomenute u njima.

Prema tome nije dozvloljeno da izlazi osim ako ima baš neprimjetan trag parfema a to se ne postiže namjernim parfemisanjem pri izlazku bilo kakvim parefom, to je zabranjeno.
Vjernica kada bira dezodorans protiv znojenja i sl. treba da bira onaj koji nema prejak miris kako se to ne bi primjetilo i da na taj način upadne u spomenutu zabranu.

Namaz žene koja izađe namirisana je ispravan uz grijeh koji joj se računa.

Allah najbolje zna.

Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta