Odgovori

Nemam prijateljica osim kršćanke, kako da postupam s njom ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejk moje pitanje je:
Družim se sa prijateljicom ona je po vjeri kršćanske vjeroispovijesti i sa katolkinjom, ustvari ona je pomiješane vjere, majka joj je kršćanske vjeroispovijesti a otac pravoslavne vjeroispovijesti.

Da li je meni grijeh što prijateljujem sa njima ?
Ja praktikujem svoju vjeru, klanjam pet dnevnih namaza, postim, čuvam se grijeha i što više zikrim i dobročinstva činim koliko mogu jer živim u sredini pomiješanoj svih vjeroispovijesti a mali broj je “muslimanki”, tačnije tri ali one ne praktikuju vjeru našu.

Čitala sam u Kur’anu u suri Trpeza-Al-Ma’ida 120 ajet.
“Ti vidiš mnoge od njih kako s mnogobošcima prijateljuju. Ružno je zaista ono što sami sebi pripremaju: da se Allah na njih rasrdi i da u patnji vječno ostanu.”

Mene sad zanima da li je grijeh što se s njima družim jer sestri muslimanki nema osim ove tri sto sam navela ali one rade i ne praktikuju vjeru. Povremeno se vidim dok sa ovim dvijema stalno. Alah vas nagradio svakim dobrom na oba svijeta.

Odgovor:
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Pitanje ljubavi i mržnje, prijateljevanja i ne prijateljevanja u ime Allaha je jedno od najbitnijih pitanja u našoj vjeri i tu je istina u sredini između dvije krajnosti. Insan može istovremeno da mrzi i voli, pogotovo kada se radi o različitim vrstama ljubavi odnosno mržnje. Ajet kojeg si navela se odnosi na ljubav koja je zabranjena i tzv. prisno prijateljevanje koje za sobom povlači ljubav prema njihovoj vjeri i sl.tako da se on ne odnosi na Tvoje stanje.

Prema tome, nije ti grijeh da imaš kontakte s njima u smislu druženja sve dok ih pri tome ne voliš radi njihovog nevjerstva makar imala prirodnu naklonost prema njima zbog druženja. Nema neke posebne razlike između nemuslimana ili muslimana koji ne praktikuje vjeru a insan je društveno biće. Pokušaj pri tome da im uljepšaš Islam koliko možeš i da ih povremeno pozoveš na Put spasa.

Usput ti preporučujem da poslušaš neko od predavanja koje se tiče propisa ljubavi i mržnje u Islamu ali od provjerenih daija a ne onih koji su u tome zastranili. Allah najbolje zna.

Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta