Poučne priče i tekstovi

Tri predivna savjeta šejha Saliha el-Megamisija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dati ću ti tri stalna savjeta, i nadam se da će nam Uzvišeni Allah s njima podariti spas:

1. Ako je tvoja majka još uvijek živa, posveti joj se i učini sve kako bi je usrećio. Tako mi Allaha, najčasniji način da se približiš Allahu i da zadobiješ najveći uspjeh, je da činiš svoje roditelje sretnim, a posebno svoju majku. Usrećiti majku je jedan od najvećih razloga iz kojih ćeš postići uspjeh kod Allaha. One stvari koje je čine sretnom, kao n. pr. telefonski poziv koji će je usrećiti, jer ona će biti sretna da ti čuje glas.

Čovjek je došao kod Ibn Abbasa i rekao mu da je ubio nekog. Rekao mu je: ”O rođače Allahovog Poslanika, mogu li se pokajati?” Ibn Abbas mu je rekao: ”Da li je tvoja majka živa?” Odgovorio je da nije. Ibn Abbas mu je rekao: ”O sine mog brata, povećaj svoje traženje oprosta i čini dobra djela.” Kada je ovaj čovjek otišao upita jedan od Ibn Abbasovih učenika Ibn Abbasa zašto je pitao onog čovjeka o njegovoj majci. Pa mu Ibn Abbas odgovori: ”Tako mi Allaha, meni nije poznato djelo koje Allah više voli i koje te više približava Allahu od činjenja dobročinstva majci.”

2. Drugi savjet je: Nemoj da ti ni jedan dan prođe a da tvoje oči ne gledaju u Musaf (Kur’an), pa čak i ako samo proučiš jedan dio ajeta. Ovo je važno da bi čovjekovo srce bilo u životu, jer onaj ko zapostavi Kur’an otvara šejtanu put prema svom srcu.

3. Stidi se svog Gospodara ako nisi započeo svoj dan sa noćnim namazom, pa barem s 3 rekata. Učini to tako pa da ti to bude opskrba na ovom svijetu, opskrba i u kaburu, i opskrba na danu kada se sretneš sa Allahom. ”…i u jednom dijelu noći radi Njega molitvu obavljaj, i dugo ga noću hvali.” (Kur’an, 76:26) Tako mi Allaha, nema većeg zadovoljstva od zadovoljstva u sedždi Allahu! Rob koji pada na sedždu svome Gospodaru, i koji govori: ”Slavljen neka je moj Gospodar, Najuzvišeniji!”, a svjestan je da Allah njega ne treba, on traži način da dođe bliže Allahu kroz svoje sedžde. Pa ako te Allah približi Sebi i zavoli te, onda će ti Allah sve u životu učiniti lakšim.

Da nam Allah podari uspjeh da činimo ono što On voli i ono s čim je On zadovoljan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta