Tekstovi

Tvoje želje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tvoje želje koje su do sada bile san, mogu postati stvarnost. Za samo jedan tren. Njegovo jedno „Budi!“ kadro je da sve promijeni. Odjednom, nenadno, bez ikakve najave. Tvoje želje imaju najboljeg Gospodara, Onog koji sve može. One ti mogu biti put do Njegove blizine, ili kamen spoticaj. Sve što želiš nije vrijedno da Njega žrtvuješ zbog toga. Zato, pored svega- neka ti Gospodar bude najpreči.

Svaku tvoju pomisao, uzdah, bol, čežnju. Svaku tvoju neizgovorenu riječ, Gospodar tvoj zna. Ne brini, On ne voli tvoju tugu, ali voli sve ono što te vraća Njemu. Voli da Ga se sjećaš, voli da Ga spominješ. Voli tvoje molbe upućene Njemu, voli tvoje dove. I duge sedžde, na kojima tiho, skrušeno šapućeš Uzvišenom svoje potrebe. Ni trenutka ne sumnjaj da te ne čuje, da te ne sluša, i da nije s tobom.

Svakom sumnjom si korak dalje od Njega. Dalje od svojih želja. A šta ti vrijedi i da ti ih ispuni, ako su one tvoje udaljavanje od Njega. Uzvišenog i Vječnog. Hvale dostojnog. Sve će proći. Sve je prolazno. Osim Njega. Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti.(sura Er- Rahman, 26-27)
______________

Pogledaj na trenutak ono što imaš. Osjećaš li zahvalnost na svemu? Možda je tvoja nezahvalnost jedina prepreka ispunjenju tvojih želja. Možda previše o njima misliš, a ne obazireš se na ogromne blagodati koje imaš. Znaš li za Allahovo obećanje: „Ako budete zahvalni, Ja ću vam zacijelo dati više“?

Čistiš li svoje srce od zavisti? Porediš li sebe sa drugima? Želiš li ono što oni imaju? Pazi! Sve ono što oni imaju darovao im je tvoj i njihov Gospodar. Oni nisu bili kadri sebi dati nešto. Izbriši svoju zavist prema ljudima. Pretvori je u svoju nadu u Njegovu milost. Vidjet ćeš kako će ti život biti ljepši, i vidjet ćeš kako će tvoje želje početi da se ostvaruju.

Tvoj život je dar od Allaha, tačno takav kakav jeste. Sa svim onim što imaš i nemaš. Ti si unikat na dunjaluku. Razmišljaj tako. Neka tvoja duša bude zadovoljna. Neka tvoje želje budu razlog tvoje blizine Njemu.

Možda nemaš novca, i tvoja najveća želja je bogatstvo.

Možda nemaš zdravlje, i tvoja najveća želja je da ozdraviš.

Možda nemaš bračnog druga, i tvoj san je da uploviš u bračne luke.

Možda nemaš potomstvo i sanjaš o danu kada ćeš zagrliti svoje čedo.

Možda nemaš…

Sjeti se onih koji imaju bogatsvo, ali im je ono donijelo propast.

Sjeti se onih koji su zdravi, ali svoje zdravlje troše u haram.

Sjeti se onih koji imaju bračnog druga ali s njim nisu pronašli spokoj.

Sjeti se onih koji imaju djecu, a zbog djece noćima ne spavaju i teška iskušenja proživljavaju.

Sjeti se. Da životom Tvojim upravlja Mudri i Sveznajući. Onaj koji zna bolje od tebe. Svoje želje predaj Njemu. Objeručke zagrli svoj život. Prihvati svoju sudbinu. I svaki trenutak iskoristi kao priliku za Njegovu blizinu. Život je lijep, ukoliko ga gledaš očima zahvalnosti i zadovoljstva. I želje su lijepe ukoliko će te Njemu približiti.

A sve što te udaljava od Gospodara, napusti. Jer, dovoljan ti je Allah, i divan je On pomagač i zaštitnik. Imaj na umu da ti je Gospodar možda odgodio ispunjenje nekih želja kako bi te približio Sebi. Zato, neka tvoj život krase sabur i zahvalnost Njemu, uz nadu i vjeru u Njega.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta