Vjerovjesnici

Učenje tevakula od našeg poslanika Ibrahima, alejhi selam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tawakkul je arapska riječ koja znači potpuno se pouzdati i potpuno vjerovati Uzvišenom Allahu, bez obzira na prepreke koje nam se nađu na putu. Ovaj koncept povjerenja u našeg Stvoritelja i oslanjanja samo na Njega u svim našim životnim situacijama, bilo da su se radilo o iskušenjima ili dobrim vremenima. Također se može objasniti kao svijest o Allahu.

Primjerice, Kur’an govori o tavakkulu kao putu do uspjeha, govoreći da u životu baš ništa nije nedostižno kada osoba vjeruje svom Stvoritelju na visokoj razini, odnosno kada Mu u potpunosti vjeruje.

Primjer tavakkula u životu poslanika Ibrahima (Abrahama), alejhi selam

Naš poslanik Ibrahim vodio je život koji je zaista bio pun raznih iskušenja i nevolja. Ipak, njegovo nepokolebljivo povjerenje i vjera u Allaha nisu nestali niti oslabili radi tih iskušenja.

Na primjer, kada je kralj Babilona, ​​naredio da se Ibrahim živ spali, vijest se proširila cijelim kraljevstvom. Ljudi su dolazili sa svih strana da gledaju njegovo pogubljenje, a iskopana je ogromna jama za vatru, natovarena hrpom drva. Bio je to daleko najveći požar kojemu je itko svjedočio, a plamen je lebdio tako visoko u nebo da su čak i ptice promijenile smjer u strahu da se ne opeku. Poslaniku Ibrahimu ruke i noge su bile vezane, a on je bio vezan za katapult, spreman da bude bačen u plamen.

Međutim, u tom trenutku, melek Džibril je došao do poslanika Ibrahima i upitao ga za njegovu posljednju želju. Zauzvrat, poslanik Ibrahim je mogao tražiti bilo što – uključujući i to da bude izvučen iz situacije istog trenutka. Međutim, ono što je umjesto toga rekao bilo je doista nevjerojatno. Poslanik Ibrahim je mirno odgovorio: Allah mi je dovoljan, jer On je, zaista, najbolji upravitelj mojih stvari.

Vidjevši njegovo ponašanje i pouzdanje u Njega, Svemogući Allah je naredio da vatra bude bezopasna i hladna za Poslanika, i tako je on otišao od navodno smrtonosnog plamena bez trunke znoja na svom tijelu i bez opekotina.

Bilo je to čudo za ljude koji su u potpunom šoku gledali događaj koji se odvijao pred njihovim očima, uzvikujući: “Ibrahimov Bog ga je spasio od plamena!”

Ovo je pravi primjer onoga što prakticiranje tavvakula može učiniti za bilo koga od nas u našem životu, od otklanjanja straha do mnogo većih stvari, jer Allah je Svemoguć. Važno je podsjećanja da se ništa ne događa bez Allahove volje!

A Allah Uzvišeni nijednu dušu ne obavezuje više od onoga što ona može podnijeti.

Allah nikoga ne opterecuje preko mogucnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje ucini, a na njegovu stetu zlo koje uradi. Gospodaru nas, ne kazni nas ako zaboravimo ili sto nehotice ucinimo! Gospodaru nas, ne tovari na nas breme kao sto si ga tovario na one prije nas! Gospodaru nas,ne stavljaj nam u duznost ono sto ne mozemo podnijeti, pobrisi grijehe nase i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar nas pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje! (El-Bekara, 286. ajet)

Izvor: www.islamicfinder.org

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta