Tekstovi

Uči, u ime Gospodara koji stvara

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zadnjih dana sam imala priliku obrađivati jedan tekst iz oblasti „Orijentalizam“. Zaista sam ostala zatečena stavom Zapada prema muslimanima i Orijentu. Najviše od svega me je zaboljela činjenica da u njihovom stavu i mišljenju ima i istine. Zapad je postao svjestan znanja, i moći koje znanje donosi. I jedno i drugo im daje mogućnost da „podrede“ muslimane. A to ima potpunog smisla i zapravo je osnova ovog zaključka upravo u Kur’anu: zar Allah nije Adema a.s. poučio nazivima svih stvari na Zemlji i time ga učinio njenim namjesnikom? Zar znanje nije dalo prednost čovjeku nad svim ostalim Allahovim stvorenjima?

Islam je vjera znanja, optimizma i ambicije. Islam je vjera aktivnosti. U Ramazanu, prisjetih se prve objave Poslaniku Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem: Uči, u ime Gospodara koji stvara.“ (sura El- Alaq, 1)

Kolika je mudrost Allahova u ovome. Zašto nije prvo objavio „Vjeruj“, „Klanjaj“… Da bi vjerovali potrebno nam je znanje. Da bi klanjali potrebno nam je znanje. Da bi znali svoje mjesto na Zemlji i svoja prava od Allaha data- potrebno nam je znanje. Da bi imali moć- potrebno nam je znanje. Uvijek, baš uvijek, sve se vraća na znanje. Znanje je osnova svega. Znanje je put koji nam je Uzvišeni Allah naredio. Znanje sa čistim nijjetom, korisno je i za dunjaluk i Ahiret.

Dok su muslimani hodili putem znanja, njihova uloga je bila značajna. Njihovi životi su bili uzorni. Oni su bili ti koji vode, oni su imali moć. Onog momenta kada su odstupili od ovog kur’anskog imperativa, izgubili su i ulogu i moć na Zemlji. Onog momenta kada su ih napustili ambicija, aktivnost i optimizam- muslimani su počeli biti nazadni.

Koliko je bitno znanje, o tome nam Allah govori u Kur’anu:

Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju! (sura Ez- Zumer, 9)

A Allaha se boje od robova Njegovih – učeni!” (sura Fatir, 28)

“Doista su učeni nasljednici vjerovjesnika!” (Hadis)

„Mudrost – znanje je izgubljena stvar muslimana, ma gdje ga pronašao najpreči je da ga uzme (prihvati).“  (Hadis)

Koliko je znanje u islamu vrijedno! Zar muslimani nisu najpreči da se „otimaju“ za znanjem. I muškarci i žene. Uči!je imperativ i jednim i drugim. Znanje je put koji nas uz Allahovu pomoć spašava od zablude i približava Njemu.

Ramazan nam je svima divna prilika da se vratimo znanju, učenju. Da očistimo svoje nijjete. Da iskreno pristupimo znanju, žudeći time postići Allahovo zadovoljstvo. Da se klonimo površnosti i lijenosti. Da ispunimo prvi imperativ, prvu Allahovu naredbu. A kroz nju, i ostale Njegove naredbe. Ne zaboravimo da nam znanje nikada nije bilo dostupno kao danas. Iskoristimo priliku. Jer, i za nju ćemo biti pitani.

Imajmo na umu da jedino putem znanja možemo oživjeti Kur’an i Sunnet. Ako preskočimo znanje, ugrožavamo i sve ostalo. Gubimo svoju ulogu namjesnika. Izdajemo emanet povjeren nam od Allaha. A dužni smo ga čuvati. Znanje, ambicija, aktivnost i optimizam. Divan je naš islam. Ne skrnavimo ga našim neznanjem, lijenošću, pasivnošću i pesimizmom. Ne priliči nam. Mi smo svi ambasadori svoje vjere. Neka zbog nas drugi nemaju pogrešnu sliku o islamu. Budimo od onih koji će privlačiti u islam, a ne odbijati od islama.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta