Namaz

Ustrajnost u obavljanju namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Namaz. Stub vjere. Najveći ibadet. A ujedno i najveća borba. Zašto? Jer, to je ibadet kojeg obavljamo svakodnevno, ili bismo ga trebali obavljati. To je ibadet koji nas podsjeća na sve ono što naš ego ne voli: da smo slabašni, prolazni, grješni… Namaz nas svakodnevno nekoliko puta dovodi pred samoobračun. Kada stanemo na namaz mi započinjemo jednu borbu sami sa sobom, a borba sa samim sobom je nešto najteže. I zašto se omladina često žali na teškoću pri obavljanju namaza?

Zato što im namaz, doslovno rečeno, mrsi konce grijeha. Zato što namaz izaziva osjećaj stida, nelagode. Zato što sa namazom se uviđaju vlastite greške i budi lični moralni korektor. Nije svejedno nakon grijeha stati pred Uzvišenog i osjetiti gorčinu kajanja u dubini svoje duše. A u tome i jeste ljepota namaza i naše konekcije sa Uzvišenim. Jer, duša koja nikada ne osjeća kajanje je duša koja živa umire. Umire za osjećaj dobra.

Kako prevazići borbu sa obavljanjem namaza?

  • Koliko god bili dobri vjernici, često trebamo motivaciju. Kao podsjetnik, uz alarm za namaz redovno napisati i podsjetik, ajet ili hadis, koji će u nama izazvati osjećaj stida, i povećati našu volju za namazom.
  • Čuvajmo se grijeha. Svaki grijeh u nama tiho potiskuje volju za činjenjem dobrih dijela, a svaki put kada odustanemo od borbe između dobra i zla, mi potajno gasimo svoj moralni korektor.
  • Ako ne možemo lahko uvjeriti svoju dušu da vjeruje u nagradu na budućem svijetu, pokušajmo sebe motivirati nekim nagradama na ovom svijetu. Na primjer, ako ovu cijelu sedmicu ustrajem u obavljanju namaza, za vikend ću otići na neko druženje, izlet, kupit ću sebi nešto što volim jesti, čitat ću neku knjigu i slično.
  • Ako se borimo sa teškoćama obavljanja namaza, ne moramo odmah klanjati sve sunnete i nafile. Neka nam prvi cilj bude izboriti se sa farzovima svakog namaza. Tek kada nam oni postanu lahkoća i rutina, možemo početi dodavati sunnete. Mnogi insani se opterete na samom početku praktikovanja vjere sa svim dodatnim sunnetima, adabima, pa im se jako brzo javi zasićenje čak i od farzova, te na kraju i njih prestanu obavljati.
  • Ako jučer nismo klanjali niti jedan namaz, to nam ne treba biti izgovor da ni danas ne klanjamo. Na svakom namazu kojeg klanjamo molimo Uzvišenog Allaha da nam olakša borbu sa nama samim i da nam pomogne da ustrajemo u namazu.
  • Neki insani ne mogu razumjeti smisao namaza, te zbog toga ne mogu ni u namazu ustrajati. Namaz je razgovor sa Uzvišenim Allahom. Namaz je naša veza sa Njim. Kada smo na namazu, otvorimo svoju dušu Onom koji je najbolje poznaje. Neka nam namaz bude radost, odmor, nešto što jedva čekamo.

Navest ću neke od hadisa koji nas mogu motivirati da ustrajemo u namazu:

  • Šta mislite (pita Alejhisselam ashabe), kad bi jedan od vas imao pred vratima rijeku, pa se u njoj, svaki dan, pet puta kupao, da li bi na njemu ostalo nečistoće?“  Prisutni odgovoriše: „Ne bi, Allahov poslaniče.“ Alejhisselam će na to: „Tako je i s pet dnevnih namaza. Allah njima potire vaše grijehe.
  • Prva stvar za koju će čovjek na Sudnjem danu polagati račun, je namaz. Pa, ako mu namaz bude dobar, dobra su mu i ostala djela, a ako mu namaz bude loš, loša su mu i ostala djela.“
  • Klanjajte u svojim kućama i ne pretvarajte svoje kuće u grobove.“
  • Kada čovjek stane na namaz da klanja, prosipa se Allahov blagoslov na njegovu glavu sve dok ne pođe na ruku’a. Kada se spusti na ru- ku’, okruži ga Allahova milost, sve dok ne padne na sedždu. A onaj ko je na sedždi – čini je pred Uzvišenim Allahom – neka traži što hoće, (dova će mu biti uslišena).

Molim Uzvišenog Allaha da nam olakša ustrajnost prilikom činjenja dobrih djela. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta