Tekstovi

Uticaj haram jela i pića na iman

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Želja svakog muslimana je da se približi Allahu, jačajući svoj iman i bogobojaznost. Imanski život se razvija pod mnogim dinamičnim promjenama, pa nivo imana i bogobojaznosti zavisi od mnogih životnih faktora. Jedan od tih faktora koji se često zanemaruje jeste haram hrana, i njen uticaj na naš imanski razvoj. Da li znamo da ono što konzumiramo direktno utiče na naš odnos prema Gospodaru? Ovo je jedan od uzroka da neko bude blizu ili daleko od Allahove milosti. 
 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je spomenuo slučaj jednog čovjeka koji je dugo putovao čupave i prašnjave kose (zbog obavljanja hadža, umre, traženja znanja) kako podiže ruke prema Allahu govoreći: “O, Gospodaru! O, Gospodaru!”, a njegova je hrana haram, njegovo je piće haram, njegova je odjeća haram. Hrani se haramom, pa kako da mu se odazove?!” (Muslim)
 
Tijelo, um i duša su međusobno povezani. Sve što utiče na tijelo, utiče na um, a na kraju i na dušu. Zbog toga, islam zabranjuje sve što negativno djeluje na nas. To je jedna od mudrosti zabrane određene hrane i pića jer njihova upotreba loše utiče na čovjeka. Kada čovjek konzumira haram, njegov odnos prema Allahu biva ometen, prestaje da se sjeća i spominje Allaha. Ono mijenja naš fokus sa pokornosti Allahu, što je smisao našeg postojanja. 
 
Allah nam pojašnjava u Kur’anu posledice haram hrane i pića: Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti?” (5:91) Kada se ne suzdržavamo od ovoga, dozvoljavamo sebi da budemo pod uticajem šejtana. Takođe, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio: “Onome ko se napije opojnog pića, 40 dana mu namaz neće biti primljen.”  Sa njega ne spada obaveza namaza, on mora klanjati, iako neće imati nagradu za namaz 40 dana. 
 
Konzumacija harama, međutim, se ne odnosi isključivo na jelo i piće, već obuhvata i zaradu na zabranjen način. Na primjer, korištenje imetka do kojeg se došlo krađom, kamatom i slično, se takođe ubraja u konzumiranje harama.  Čovjek koji radi navedene stvari lišen je bereketa i upada u opasnost da mu djela i dove neće biti primljene. Molim Allaha da nas učini postojanima u vjeri i zaštiti nas od svega što je loše. A Allah zna najbolje.
 
halalwatchworld.org
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta