Tekstovi

Iskoristimo  pet  stvari…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zahvala pripada samo Allahu Uzvišenom. Salavat i selam neka su na Muhammeda s a.v.s.

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.Osjećaj slobode često insana odvede u bezbrižnost i „traćenje vremena“. Ono što nam je od koristi- to svjesno ili nesvjesno odgađamo. I ne primijetimo kako se bereket vremena odjednom uskrati i samo jednog dana shvatimo kako nemamo dovoljno vremena ni za osnovne obaveze.

Dok smo zdravi ne možemo ni zamisliti kako je biti bolestan. Imamo osjećaj da će naše zdravlje trajati neprekidno. Dok smo živi. A onda, čak kada nas samo obična gripa uhvati- već tada prizivamo ponovo blagodat zdravlja, sa čežnjom da nam se što prije vrati.

Mladost– kao da nikada neće prestati. A godine tako brzo prolaze. I svaki dan, mjesec ili godinu, za toliko smo bliži povratku svome Gospodaru. Ali, čini nam se smrt jako daleko. „Da proživimo dok smo mladi.“ A i ne proživimo ono što smo naumili, polahko nam već starost dolazi na vrata.

Kada insan ima imetak, često ga šejtan uzoholi. U njemu se javi osjećaj da je vredniji od drugih ljudi, nerijetko zaboravi i kako je to biti siromašan pa izgubi i razumijevanje prema onima koji su potrebni. Posjedovanje bogatstva od mnogih napravi škrtice željne sakupljanja imetka. Ali nerijetko ih poslije zadesi ono čemu se nisu razumjeli.

Smrt. Neizbježnost od koje niko ne može pobjeći. Dolazi iznenada, često u trenucima nemara. I ne bira. Niti godine, niti položaje. Dolazi po naredbi Gospodara.

*Koliko često imamo vremena za besposlicu, nemamo za namaz i Kur’an. Za ibadet i dobročinstvo. Nekako nam vrijeme u ibadetu „sporo“ prolazi, dok na društvenim mrežama tri sata prođu a „da se i ne okrenemo“. A onda nas Gospodar zaokupi drugim obavezama- tako da želimo barem malo vremena za ibadet. Za onu sedždu bez žurbe ili onu suru u tišni. Iskoristimo blagodat slobodnog vremena prije nego nam bude oduzeta. Vrijeme je dragocjeno i Gospodar se njime zaklinje u Svojoj Knjizi.

*Kako je divno učiniti sedždu Gospodaru. Spustiti svoje lice Njemu iz poniznosti na tle. Koliko je samo bolesnih kojima je ova blagodat uskraćena! Ne dozvolimo da nas  lijenost od nje odvrati. Allah dž.š. u Kur’anu kaže:

A bili su pozivani da licem na tle padaju dok su živi i zdravi bili.“  (sura Qalem, 43)

*Mladost je prilika da svoju snagu, zdravlje i slobodno vrijeme uložimo u trgovinu sa Allahom. Da budemo pokorni Njemu. Jer On se sa takvim ponosi pred melecima. 

*Ako nam je Allah podario bogatstvo,  to je prilika da tim bogatstvom steknemo naklonost kod Njega. Da budemo od koristi zajednici- pametnim trošenjem i ulaganjem imetka i- pomaganjem potrebnim.

*Sve dok smo na dunjaluku imamo vremena za „popravni“, vremena za tevbu. A kada smrt dođe, nikada više nećemo sedždu moći učiniti, nikada učiti Kur’an, nikada nekome pomoći, nikada od nekoga halal zatražiti. Ne odgađajmo dobročinstvo i dobra djela. Jer, iako dok smo živi imamo mogućnost za popravni- nikada ne znamo kada ćemo potpuno pasti na najvećem ispitu. Životnom ispitu!

Gospodaru, sačuvaj nas da budemo od onih koji neće iskoristiti ovih pet blagodati prije nego ih izgube i koji će njihovu vrijednost shvatiti tek kada prestanu! Amin!

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta