Ishrana i zdravlje

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje čovjeka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ljekovita svojstva maslinovog ulja dobro su dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od hroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te jačanjem imunološkog sistema. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu. Slijedi niz blagotvornih učinaka maslinovog ulja na zdravlje čovjeka:

Maslinovo ulje štiti od hroničnih degenerativnih bolesti. Glavni izvor masti u mediteranskoj prehrani čini maslinovo ulje čiji redoviti unos pridonosi dugom životu i smanjenom pobolu od degenerativnih bolesti. U prilog tome govori i studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition. U studiji je sudjelovalo 5.611 osoba starijih od 69 godina. Ispitanici koji su slijedili mediteranski režim prehrane, što je podrazumijevalo visok unos maslinovog ulja, svježeg povrća, juha i mesa piletine, imali su znatno manji rizik od smrtnosti. Rezultati su naveli znanstvenike na zaključak da mediteranska prehrana, čiji važan dio čini maslinovo ulje, pridonosi dugom životu i zaštiti od bolesti. (Mediterranean diet and mortality in the elderly: a prospective cohort study and a meta-analysis, M. Bonaccio, A. Di Castelnuovo , S. Costanzo, A. Gialluisi, British Journal of Nutrition, Volume 120, Issue 8, 28 October 2018 , pp. 841–854).

Maslinovo ulje i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline i snažnih antioksidansa, maslinovo ulje štiti tzv. dobar HDL holesterol, a smanjuje udio lošeg LDL holesterola. Znanstvenici s Odjela za hranu i nutricionizam Sveučilišta u Barceloni te s Odjela za lipide i kardiovaskularnu epidemiologiju mjerili su utjecaj oleinske kiseline i antioksidansa na LDL holesterol nakon naglog i kratkotrajnog konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Istraživači su otkrili da oleinska kiselina i antioksidansi čuvaju LDL holesterol od oksidacije sprečavajući na taj način razvoj ateroskleroze. (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10573546)

Maslinovo ulje regulira krvni tlak. Znanstvenici sa Sveučilišta u Ateni pozabavili su se pitanjem da li mediteranska prehrana ili samo maslinovo ulje povoljno utječe na povišeni krvni tlak. Rezultati su pokazali da iako mediteranska prehrana u cjelini snižava povišeni tlak, zasluge za povoljno djelovanje najviše pripadaju maslinovom ulju. Čak i umjereno konzumiranje maslinovog ulja uspješno smanjuje krvni tlak, pokazuje nedavno provedeno istraživanje na stotinjak zdravih muškaraca iz mediteranskih (Italija i Španija) i nemediteranskih zemalja (Njemačka, Finska i Danska). Ispitanici su dnevno konzumirali po 25 ml maslinovog ulja. Zanimljivo je da su izraženije povećanje razine oleinske kiseline u krvi i smanjenje krvnog tlaka bili izraženiji kod osoba nenaviknutih na mediteransku prehranu (Nijemci, Danci i Finci).

(https://pdfs.semanticscholar.org/a6f7/5020cb67d38ae50e899a627e47000e84d5b4.pdf)

Maslinovo ulje i prevencija karcinoma. Brojne su studije ukazale na to da unos maslinovog ulja štiti od raznih vrsta karcinoma, poglavito karcinoma dojke i debelog crijeva. Rezultati dvogodišnje studije u kojoj je sudjelovalo 755 žena s Kanarskog otočja otkriva da unos ulja bogatih jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, poput oleinske kiseline iz maslinovog ulja, štiti od karcinoma dojke. Ispitanice koje su unosile najviše jednostruko nezasićenih masnih kiselina imale su za čak 48% manji rizik od razvoja karcinoma dojke u usporedbi sa ženama čiji je unos tih kiselina bio najmanji. Nadalje, rezultati studija provedeni u 28 zemalja na četiri kontinenta ukazuju na to da se 76% varijacija incidencije karcinoma kolorektuma između zemalja može objasniti s tri značajna prehrambena čimbenika: unosom mesa, ribe i maslinovog ulja. Pokazalo se da je konzumacija maslinovog ulja u negativnoj korelaciji s incidencijom karcinoma kolorektuma. (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16512965)

Maslinovo ulje uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanje na dijabetičarima otkriva da obroci koji sadrže nešto maslinovog ulja bolje djeluju na razinu šećera u krvi od zdravih obroka s niskim udjelom masti. Dodatno, kada su znanstvenici osobama s dijabetesom tipa 2 davali ili prehranu bogatu ugljikohidratima ili prehranu bogatu zasićenim mastima ili mediteransku prehranu s obiljem maslinovog ulja – prehrana koja je sadržavala maslinovo ulje poboljšala je osjetljivost na inzulin. (ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426415/)

Maslinovo ulje kao zaštita od peptičkog ulkusa. Polifenoli u maslinovom ulju mogu spriječiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori za koju se vjeruje da je uzročnik miliona slučajeva gastritisa i ulkusa želuca dijagnosticiranih svake godine. Novo istraživanje koje su proveli španski istraživači, izvještava da, u in vitro stimuliranim uvjetima, ekstra djevičansko ulje bogato polifenolima, polučuje protubakterijsko djelovanje protiv devet vrsta bakterija Helicobacter pylori. Istraživanjem je utvrđeno da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca, štoviše, više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova gdje čak i polučuje najsnažniju anti-Helicobacter pylori aktivnost. (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17263460)

Protuupalno djelovanje maslinovog ulja. Redovito konzumiranje maslinovog ulja smanjuje rizik obolijevanja od astme i reumatoidnog artritisa. Znanstvenici vjeruju da oleinska kiselina sprečava nastanak upalnih spojeva, a tome znatno pripomažu i antioksidansi sadržani u ulju. Znanstvena istraživanja novijeg datuma ukazala su na to da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i hemijski spoj oleokantal koji djeluje poput lijekova za ublažavanje boli. Oleokantal je prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama. (nature.com/articles/437045a)

Djelovanje lista masline na zdravlje čovjeka

Maslinovo ulje nije jedini dio masline koji djelotvorno djeluje na zdravlje čovjeka. Istraživanja su pokazala nevjerovatne pozitivne terapeutske učinke lista masline na organizam čovjeka. List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat, po nekim autorima najaktivniji sastojak lista. O mnogim ovim spojevima još se uvijek ne zna puno toga iako su njihova ljekovita svojstva dokazana.

Istraživanja su pokazala da olibleks, ekstrakt maslinovog lišća (dobiven isključivo iz maslinovog lišća), ima 900 puta veću količinu antioksidanata od najboljeg djevičanskog maslinova ulja. Danas je poznato da ekstrakt maslinovog lista učinkovito pomaže ne samo u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, već se pokazalo da ima i niz drugih pozitivnih efekata: učinkovita inhibicija i prevencija infekcija uzrokovanih širokim spektrom patoloških mikroba, uključujući viruse, bakterije, retroviruse, gljivice, parazite i plijesni; povećanje elastičnosti arterija, što poboljšava protok krvi, smanjuje visoki krvni tlak i sprečava razvoj srčanih bolesti; smanjenje koncentracije šećera u krvi te snižavanje razine holesterola; ublažavanje upala vezanih uz artritis, posebice reumatozni artritis, poboljšanje stanja kod sindroma hroničnog umora i s tim povezanih poremećaja, jačanje sposobnosti organizma da se odupre proizvodnji slobodnih radikala; prevencija mnogih vrsta virusnih infekcija, uključujući viruse herpesa, većinu gripa i običnih prehlada, Epstein-Barr virusa, HIV virusa, citomegalovirusa i drugih; učinkovita borba protiv kandidijaze i pripadnih sindroma gljivica, učinkovita pomoć protiv niza nametnika, od mikroskopskih protozoa do crijevnih glista; podizanje razine imuniteta i energije, povećanje izdržljivosti i snage organizma; učinkovito pomaže kod zubobolje, bolnih hemoroida, gljivične infekcije stopala, mikoze noktiju, te niza drugih iritantnih stanja. (Omar S.H., Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Sci Pharm. 2010;78(2):133-54.)

Iz teksta: Maslina – blagoslovljeno drvo života
Vildana Semić-Isaković, mag. san. ing.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta