Zdravlje

Utjecaj proljeća na zdravlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko puta ste za svoju glavobolju ili umor okrivili „teško vrijeme“? To je potpuno opravdano, jer nagle promjene u temperaturi, tlaku i vlažnosti zraka opterećuju organizam.

Mnoge osobe su osjetljive na djelovanje klime i teško podnose vremenske promjene. Posljedice nestabilnog vremena posebno osjećaju osobe koje pate od kroničnih bolesti srca, dišnih organa, reume i artritisa. Tegobe poput visokog tlaka, otežanog disanja, bolova u kostima i zglobovima, kod njih su izraženije upravo u danima kad se vrijeme mijenja. U periodu kada se, recimo, približava oluja ili puše jak vjetar, u zraku se povećava razina pozitivnih iona. Upravo na njih reagira ljudski organizam. Udisanjem takvog zraka povećava se izlučivanje hormona serotonina, što dalje utječe na sužavanje glatkih mišića u zidovima krvnih žila. Posljedice su povišenje tlaka, lupanje srca, treskavica i glavobolja. S druge strane, smanjeno lučenje hormona adrenalina izaziva loše raspoloženje i umor.

Ljudskom tijelu potrebno je četiri do pet sati da se prilagodi promjenama temperature i vlage u zraku. To je osobito teško osobama koje imaju srčane tegobe. Vrijednosti krvnog tlaka ponekad se mijenjaju i više puta tijekom dana, pa je mnogima problem, čak i uz propisanu terapiju, da ga stabiliziraju. Osobama sa takvim zdravstvenim problemima od velike je važnosti pratiti dnevne izvještaje bioprognoze, kako bi se prilagodili vremenskim prilikama. Osim lake i uravnotežene prehrane, njima se ne preporučuje boravak na otvorenom i veći fizički napori, osobito ne u danima kada puše jak vjetar.

Dok kod osoba koje pate od kroničnih bolesti tegobe nastupaju sa promjenom vremenskih prilika, meteoropate mogu da ih osjetiti 12 do 48 sati ranije. Pojedine osobe su doslovno bolesne svaki put kada meteorolozi najavljuju kišu. Boli ih glava, živci su im napeti i osjećaju se kao da će eksplodirati. A onda im upravo kiša donese olakšanje i smetnje nestaju same od sebe. Istraživanja nisu do kraja potvrdila zašto su neke osobe osjetljivije na vremenske prilike od drugih. Ipak, pokazalo se da je meteoropatija češća kod osoba koje imaju osjetljiviji metabolizam i jače reagiraju na hormonske promjene. Ovo drugo objašnjava zašto su dvije trećine meteoropata žene.

mojezdravlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta