Aktuelno

Uživo predavanje 17.4.2017 (Ponedjeljak) u 20:05h / Hajrudin Ahmetović, prof. – Komentar 27. hadisa “Kako prepoznati dobro od zla”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna od tema kojoj su islamski učenjaci posvetili pažnju kada je riječ o hadisima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jeste tzv. „40 hadisa“, što predstavlja skup 40 hadisa Allahovog Poslanika (u jednom djelu), a razlog tome je hadis koji je prenešen o vrijednosti sačuvanja i učenja 40 hadisa Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nevevi, rahimehullah, spomenuo je taj hadis u uvodu svog djela „40 hadisa“ i naveo predaje od devet različitih ashaba Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a zatim je rekao: „Složni su učenjaci da je to nevjerodostojan hadis, unatoč mnoštvu rivajeta/puteva hadisa.“ Zatim je napomenuo da njegovo skupljanje tih 40 hadisa nije bilo na osnovu te predaje, već na osnovu drugih hadisa kao što su: „Neka pristuni obavijesti odsutnog.“, „Allah povećao spomen čovjeku koju čuje moj govor, a zatim ga shvati.“ A zatim je spomenuo trinaest učenjaka i djela u kojima su sabrali 40 hadisa. Prvi od njih je Abdullah b. Mubarek, rahimehullah, a posljednji Ebu Bekr el-Bejheki, a zatim je rekao: „Njihov broj se ne može pobrojati, bilo da je riječ o prethodnim ili potonjim.“ Nakon toga dodaje: „Neki od učenjaka su sakupili 40 hadisa iz akide (osnove vjere), neki u sporednim naukama (kao fikh isl.), neki o džihadu, neki o zuhdu, neki o  lijepom ponašanju, a neki o hutbama, i svi su pisali sa plemenitim namjerama, Allah se smilovao svima njima.

Kliknite ovdje da pratite predavanje UŽIVO !

Moguće je malo kašnjenje, pa vas molimo za strpljenje do početka prenosa putem profila prof. Hajrudina Ahmetovića

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta