Poučne priče i tekstovi

Vjera koja cijeni vrijeme…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Znas li koji je najvazniji izum u vrijeme procvata muslimana? Sat. Muslimani su vodili racuna o satu i postavljali ga na javnim trgovima i dvorskoim salama… Sat je bio mnogo vrijedan u njihovim srcima…

Zasto? Zato sto je zivot muslimana povezan s vremenom… I zato su bili veliki narod?

Zasto nismo jos uvijek takvi?

Svaki pobozan covjek koji se pridrzava Allahovog serijata, mora cijeniti vrijednost vremena u svom zivotu… Poslusaj ovu pricu:

Imao sam zakazan susret s jednim strancem. Malo sam zakasnio na sastanak. Kada me je ugledao, upitao me: “Jesi li ti musliman?” “Jesam!”, odgovorio sam. “Obavljas li namaz?” “Da”, odgovorih. “Postis li ramazan?” “Postim!”, odgovorih. “Jesi li obavio hadzdz?” “Naravno”, rekoh. “Klanjas li dzumu – namaz na vrijeme?” “Naravno!”, odgovorih…

Tada mi rece: “Cudni su muslimani…Vjera ih uci velikim stvarima, a oni se ne osvrcu na njihovu vaznost.”

Te rijeci su me uzdrmale od temelja. Kao da mi je rekao: “Ti nisi pobozan, jer ne znas vrijednost vremena.” Osjecao sam da me optuzuje za omalozavanje jednog od ucenja moje vjere. Zasto se nisam pridrzavao toga!?

Jesi li ti osjetio vaznost i vrijednost vremena u svom zivotu? Ili, drugim rijecima: Jesi li pobozan? Odgovori na to pitanje nakon sto izvrsis uvid u to koliko cijenis svoje vrijeme…

Brate citaoce, znas li da su svi islamski obredi vezani za vrijeme?

S cime su povezani dnevni namazi?

Pitali su Poslanika s.a.w.s: “Allahov Poslanice, koji su postupci najvrjedniji kod Allaha?” On odgovori: “Namaz obavljen u prvo vrijeme.” ( Muslim )
Poslusaj plemeniti ajet:

“… jer vjernicima je propisano da u odredjeno vrijeme molitvu obavljaju.” (En – Nisa 103. )

Ramazanski post je, takodjer, omedjen vremenom. Alejhisselam kaze: “Zapostite kada vidite mladjak i zavrsite sa postom kada ga vidite.” ( Tirmizi )

Ajet, takodjer, ukazuje na to:

“I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da vise, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.” ( El – Bekare, 184. )

Ovim se ukazuje na koriscenje vremena ramazana, zato sto on traje neznatan broj dana i prolazi…

Hadzdz je, takodjer, povezan s vremenom: “Hadzdz je u odredjenim mjesecima…” ( El – Bekare, 197. ) tj. u poznatim mjesecima. Kada ne bi dosao ne Arefat u propisano vrijeme ( 9 zul – hidzdze), hadzdz ti ne bi bio valjan, zato sto je hadzdz – Arefat, a boravak na tom prostoru je u poznatom vremenu.

Cak i zekat na imetak… Kada protekne godina, zekat se treba udijeliti!

Ovim ti se zeli skrenuti paznja: “Vrijeme je veoma, veoma vazno… Ne gubi ga uzalud!”

Iz knjige: “Allah nece promjeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmjeni”, Amr Halid.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta