Poučne priče i tekstovi

Kleveta je uzrok zla i nereda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je Hamad ibn Seleme rekao: “Neki je covjek prodao svoga slugu i rekao kupcu: ‘Ovaj sluga nema nikakve mahane, osim sto voli klevetati ljude.’.” To se kupcu nije cinilo problematicnim, pa je odveo slugu svojoj kuci. Proslo je nekoliko dana od njegovog boravka u kuci novog gospodara…

Jednog dana je sluga rekao gazdarici: “Muz te ne voli i hoce da dovede drugu. Bi li ti htjela da te voli i da zakupis njegovu paznju?” Ona je odgovorila da bi, a on njoj rece: “Uzmi britvu i odsjeci mu nekoliko dlaka ispod brade kad zaspe.” Nakon toga je otisao gazdi i rekao mu: “Tvoja zena je nasla ljubavnika i zeli te ubiti. Zelis li se uvjeriti u to?”

Posto mu ovaj odgovori da zeli, sluga mu rece: “Pretvaraj se da spavas.” Covjek se pretvarao da spava kada je dosla njegova supruga noseci britvu kako bi odsjekla nekoliko dlaka iz brate. Covjek je pomislio da ga ona zeli ubiti pa joj je oteo britvu i ubio je. Potom su dosli njeni rodjaci i ubili njega, a onda su dosli njegovi rodjaci, i zeljeli su da osvete svoga rodjaka te se zapodjenula kavga i bitka izmedju dviju skupina.

Biserje mudrosti, Abdusamed Busatlic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta