Poučne priče i tekstovi

SubhanAllah, kakva sudbina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovu zalosnu pricu nam je poslao brat Halim, inace predstavnik humanitarne organizacije “Pomoc” za Svedsku. Brat je htjeo da pokrene akciju skupljanja pomoci za lijecenje djevojcice Zehre Kalajdzic koja je oboljela od cisticne fibroze i za cije su lijecenje apelovali ona i njena mama putem Tv-Hayata u proslu subotu (29.11.2008). Njena starija sestra je umrla od iste bolesti, a babo joj je…

preselio, tako da su ona i mama bile same. Brat nije stigao napisati mail u subotu navecer, niti u nedelju, a kada je u ponedeljak usao na internet stranicu www.hayat.ba da pogleda detalje oko njene bolesti i napise mail o akciji i da prosljedi to ljudima na svojoj e-mail listi, vidio je vijest da ja djevojcica vec u nedelju oko 11 sati preselila svome Gospodaru. Inna lillahi ve inna ilejhi radziun!

Sljedeca vijest se nalazi na internet stranici Tv Hayata:

“Djevojčica Zehra Kalajdžić, čiji smo apel za pomoć objavili u “Centralnom dnevniku” preminula je jučer u 11:00 sati. Bolovala je od cistične fibroze od koje je umrla i njena sestra.

Do sada prikupljena sredstva bit će utrošena za dženazu i pomoć majci, koja je nakon smrti obje kćerke i pogibije muža ostala sama.”

La ilahe illallah, kako zalosno. Insanu se se srce stegne, a u dusi se javi bol kada procita ovu pricu. Ali istovremeno treba da se zapitamo koliko mi cinimo od sebe da se ovim ljudima pomogne, odnosno koliko se angaziramo kada na Tv-u, novinama ili na internet stranicama vidimo apel za pomoc oboljelim ili potrebnim u nasoj domovini. A takvi apeli nisu rijetki.

Ja moram priznati, da ponekad, i ne otvorim e-mail poruku od vrijednog brata Halima u kojoj nas obavjestava o pojedinim slucajevima gdje bolesna djeca, ljudi ili zene trebaju novcane donacije za svoje lijecenje! Dvadeset eura kojih damo za neku igracku koju kupimo svojoj djeci, a koja ce im biti interentna 2-3 dana, moze biti od velike pomoci potrebnima u Bosni.

SubhanAllah, kako cemo stati pred Uzvisenog Allaha? Hocemo li biti pitani za ovu curicu i jos mnogobrojne druge, koji su bili ili koji su jos uvijek potrebni nase pomoci? Ima brace i sestara koji su shvatili vrijednost i obavezu udjelivanja na Allahovom putu i koji to praktikuju, ali mnogo je nas koji, zasigurno, mozemo i moramo biti bolji na tom planu.

Ovaj i slicni slucajevi su nas nagnuli da pocnemo da razmisljamo da otvorimo preko stranice fond za sakupljanje novcanih pomoci za zdravstveno ugrozene i potrbne u nasoj domovini BiH (i u ostalim dijelovima bivse YU gdje zivi nas muslimanski narod), pa bih vas zamolili da ostavite glas na trenutnoj anketi na stranici u vezi spomenutog fonda – dobro razmislite i ostavite iskren glas.

Na kraju da zavrsimo sa Halimovim rijecima:

Posto nismo uspjeli pomoci novcano, cinimo dovu za nju (Zehru), njenju sestru i babu rahmetli, i da njenoj majci Allah da sabur i da ih sve sastavi u Dzennetu, inshAllah. Molim Allaha da nas ne iskusa ovakvim iskusenjima.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta