Vjernik vs šejtan (2. dio) – Stalna svježina imana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan stari dedo, rahmetullahi ‘alejhi, uvijek je, dok je hodao, imao oboren pogled, prikovan za zemlju. Jednom je rekao jednom mladiću:

– Kada vidiš neku lijepu ženu i počneš da je gledaš, uočavajući svu njenu ljepotu i privlačnost, ti tada, ustvari, ne gledaš istinski u nju, nego gledaš u stotine, hiljade šejtana koji je tebi čine još ljepšom i još privlačnijom…

A neće se jednom desiti kako šejtan čovjeka od nečeg dobrog odvraća upravo nekim halalom, nije on glup.

A da li ima mogućnost da neki vjernik bude stalno i trajno u onom lijepom stanju, u onoj trajnoj svježini svog imana, da stalno uživa u ibadetu, da ima slast namaza, selama, dove? Jer, da postoji trajno stanje te ljepote, to nas Allah poučava kroz 23-ći ajet sure Me’aridž (Stepeni):

الَّذِينَ هُمْ عَلَىٰ صَلَاتِهِمْ دَائِمُونَ

Korukut, rahmetullahi ‘alejhi, značenje ovog ajeta prevodi kao: i oni koji molitve svoje budu revnosno obavljali.

Onaj koji, barem unekoliko, poznaje arapski jezik (zato sam citirao i u orginalu kur’anski ajet) prihvatit će i zerru drukčiji prevod značenja: i oni koji su s t a l n o (daimun) u namazima!

Namaz, to znamo, ne treba Gospodaru svjetova, treba nama. Za nas, kao Njegove robove, namaz je podsjećanje, radosna vijest i opomena. On nas usmjerava ka dobročinstvu, a odvraća od razvrata i nedjela. To je jedna od stvari namaza. Namaz je vremenski određena obaveza, pa kako možemo biti STALNO u namazu? Može  

Samo da napomenem: da bi vjernik bio na Pravom putu, da bi znao smjer, da bi zadobio Allahovu ljubav – mora slijediti Njegovog Poslanika, Muhammeda, alejhi-selam   Allah nas tome podsjeća, u suri Ali Imran, 31:

Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – a Allah prašta i samilostan je.

Muhammed, alejhi-selam, je Najljepši Uzor! Kome?

Sura Ahzab, 21:

لَّقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta