Savjeti

Zaljubljena sam u mladića koji ne klanja i ne posti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Problem: Htjela bi vas pitati o nečemu što me muči već odavno. Naime, zaljubila sam se u jednog mladića. Volim ga jako, a i on mene isto. Ja se trudim u tome da budem dobra muslimanka. Klanjam, postim i kad nije ramazan, sve samo da budem dobra muslimanka. Međutim, taj mladić ne prakticira ništa od toga, ne klanja, a kad je ramazan…

posti možda samo nekoliko dana. To me jako brine i o tome mu često govorim. On kaže kako mu je sve to teško i uvijek nađe izgovore, a nimalo se ne trudi oko toga. Šta da radim? Ne pada mi na pamet da ga ostavim jer ga jako volim, a ni one mene ne želi izgubiti. Kakav je stav islama u pogledu ovog pitanja? Molim vas za savjet!

Savjet:

Uvažena i cijenjena sestro u islamu! Na samom početku želim da vam se zahvalim na vašoj otvorenosti i iskrenosti, kao i na ukazanom povjerenju.

Mnogo je toga što bi se u odgovoru na vaše pitanje moglo kazati kako bi odgovor bio potpun, a ja ću navesti samo nekoliko stvari, u nadi da će to biti dovoljno, a sigurno postoji mnogo toga što ću ciljano izostaviti iz straha da odgovor ne preraste u studiju.

Prvo, onaj ko pažljivo pročita vaše pitanje neće moći a da ne primijeti vašu iskrenost, ali iskrenost sama po sebi čovjeku nije dovoljna da uspije na dunjaluku. Jedne prilike Abdullah ibn Mes’ud prolazio je pored skupine ljudi koji su sjedili u džamiji i zajednički su spominjali Allaha, brojeći spomenute zikrove na kamenčiće. Kada ih je vidio, kazao im je: ”Da prebrojavate svoje grijehe bilo bi vam bolje od toga, a ja vam garantiram da od vaših dobrih djela ništa neće propasti. Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, vi ili ste na uputi koja je bolja od upute Allahovog Poslanika ili otvarate vrata zablude?!” ”Tako nam Allaha, o Ebu Abdurrahmane, mi nismo željeli ništa osim dobra”, odgovoriše. Kada je to čuo, on im reče: ”Koliko je onih koji žele dobro, ali ga ne pogode.” (Ovu predaju zabilježio je imam Darimi, a šejh Albani ocijenio ju je vjerodostojnom. Mi smo je ovdje naveli u jednoj skraćenoj verziji.)

Drugo, u vašem pitanju kao da ima malo kolizije. Nadam se da se nećete uvrijediti na ovu konstataciju, jer ako želimo pravi odgovor i imamo iskrenost pri sebi, onda moramo biti spremni pogledati istini u oči. Na početku ste konstatirali da se mnogo trudite da budete dobra muslimanka, i to je za svaku pohvalu, a u samom pitanju spominjete kako mladić u kojeg ste zaljubljeni ni nakon vaših nagovora ne želi da se mijenja. Ako vi zaista želite da budete dobra muslimanka, onda ćete sebi za budućeg muža tražiti nekoga ko će vas pomoći na putu istine, i najosnovnije svojstvo koje ćete tražiti pri njemu jeste njegova vjera. Normalno, cijenjena sestro, ovo ne isključuje da ta osoba bude i fizički lijepa.

Kako zamisliti život sa čovjekom koji od islama nema ništa, koji svakodnevno čini ono što je Uzvišeni Allah zabranio? Kako očekivati sklad i harmoniju u porodici u kojoj se supruga pokorava Allahovim naredbama, a muž to ne čini? Ja lično poznajem mnoge bračne parove koji su svoje bračno putovanje započeli u takvom ili sličnom ambijentu, pa je veliki broj njih završio ili razvodom braka, ili time da žena posustane i ostavi ono što je prakticirala, te se prikloni uz svoga muža i sa njim nastavi da ide putem zablude. Nadam se da niti jednu od ove dvije verzije života vi ne biste izabrali ni najvećem dušmaninu, a kamoli sebi.

Treće, ne dopustite sebi da vas zaljubljenost u tu osobu zaslijepi, da fizičkom izgledu date prednost nad moralnim i vjerskim vrijednostima. Osoba koja je spremna da bude nepokorna svome Stvoritelju, a On mu je podario toliko blagodati, veoma teško može biti odana svojoj supruzi, pa makar se i zaklinjao u to.

Od povjerljive osobe sam čuo za slučaj čovjeka koji je još među živima, čija je supruga toliko lijepa da je navode kao primjer ljepote, a njen se muž svake noći ciljano kasno vraća kući kada ona već legne spavati, a rano ujutro napušta svoju kući i ne vraća se sve do kasno navečer. Kada su to primijetili njegovi prijatelji, začuđeno su pitali: ”Pa zar tvoja supruga nije jedna od najljepših žena, zašto bježiš od svoje kuće?”, a on je tužno odgovorio: ”Dužina njenog jezika me istjeruje iz vlastite kuće.”
Bilo koga da upitate za savjet, svako ko bude iskren kazat će vam da fizička ljepota ne smije da bude presudna prilikom biranja bračnoga druga.

Četvrto, i zadnje, savjetujem vam, cijenjena sestro, da ako ste zaista vidjeli i uvjerili se da taj mladić ne želi da se mijenja u pozitivnom pravcu, da ga ostavite Allaha radi. Ako to učinite, samo zato što želite time zadovoljstvo Onoga koji kada zavoli nekoga, učini da ga i drugi vole, znajte da vas Uzvišeni Allah neće ostaviti. Kazao je Uzvišeni Allah: ”Onaj ko se Allaha istinski boji, Allah će mu izlaz iz svake neugodnosti podariti.” Onaj ko radi Allaha ostavi nešto, Allah će mu to sigurno nadomjestiti onim što je bolje od toga.

Možda je taj čovjek, u kojeg ste toliko zaljubljeni, baš Allahov ispit vama, da se utvrdi vaša iskrenost, da li ste zbog Allaha i Njegovog zadovoljstva spremni da ostavite osobu bez koje mislite da ne možete živjeti.

Allaha molim da vam podari ono što je dobro za vas na oba svijeta!
Amin! A Allah najbolje zna.

Elvedin Pezić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta