Savjeti

Zaljubljena u momka pravoslavne vjeroispovijesti / Udaja muslimanke za nemuslimana?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Selam alejkum! Već godinu dana zaljubljena sam u mladića pravoslavne vjeroispovijesti. Dugo se poznajemo, a također i naše porodice. Moji roditelji, prije svih moja mama, nikad se ne bi složili da budem u vezi s tim mladićem. Ona svaki dan vrijeđa njih, ne poštuje ništa i zbog toga ja budem depresivna. Zatvorim se u sobu i plačem, a ona uvijek govori da sam ja luda. Ja samo ne volim nepravdu, ne volim kad se ne poštuju drugi ljudi. Svi smo mi ljudi… Ja se borim sama sa sobom, meni dan započne tim mislima, tj. nemam volju ni za šta… Je li grijeh što ga volim i što on mene voli? Šta da radim?

SAVJET: Draga moja sestro, prvo da te lijepo poselamim i zahvalim ti za ukazano povjerenje. Znaš, ni ja nisam, kada sam bila djevojka, često puta razumjela svoju majku, i mislila sam da pretjeruje što se toliko zaštitnički ponaša prema meni, sve dok i sama nisam dobila svoje kćerkice. Sad vidim da sam ja i ”gora” od nje. 🙂  A sutra ćeš se i sama uvjeriti u to, kad dobiješ svoju dječicu, ako Bog da. Zato, ne zamjeri svojoj majci, jer ona to čini samo iz velike ljubavi, ogromne brige za tebe i zato što ona stvari može sagledati zrelije i iz onog ugla iz kojeg ti trenutno ne možeš.

Iskreno, ne mogu ti reći da je uredu to što radiš, jer nije. Znaš, ljubav prema Onome koji nas je stvorio, Kome će se naše duše vratiti i od Koga ovisi naše mjesto u vječnosti je mnogo preča od ljubavi Njegovih stvorenja. Ljudi nas danas vole, sutra mrze, danas su zadivljeni nama, a sutra nas ostave jer im se neko drugi više svidio, a On, Milostivi i Svemogući, bdije nad nama od našeg stvaranja u stomacima naših majki, i tako će biti, cijelu vječnost. Sve što imamo, to je milošću Njegovom. Ništa mi sami zaslužili ni postigli nismo, sve je to od Njega i Njegovog davanja, milosti prema nama. Pa zar jedan smrtnik može biti preči od Njega, jedan smrtnik koji čak se Njemu i ne klanja?!

Možda ti ovo sad grubo zvuči, ali drukčije ne mogu da ti dočaram ozbiljnost tvoje situacije. Znaš mila, kada nešto ostavimo radi Allaha, Allah nam to zamjeni i nadoknadi mnogo boljim. Allaha mi je istina ovo što ti pišem i mnogo puta sam se na svojoj koži uvjerila u to. To je obećanje od našeg Gospodara. On će nadomjestiti svome robu onako kako je najbolje i kako on ni sanjati nije mogao.

I znaš, ne možemo očekivati sreću u životu ako činimo ono što je Allahu mrsko, a zasigurno Mu je mrsko i nije zavoljan time da jedna muslimanka bude u zabranjenoj vezi sa onim ko ne voli Allaha i nije Mu pokoran. Ne možemo očekivati mir u duši. Taj momak je tebi iskušenje, veliko iskušenje, a na tebi je da iziđeš kao pobjednik iz tog iskušenja, inšallah.  Isplatit će ti se, vidjet ćeš. I na ovome i na onome svijetu.❤

Allaha molim da te učvrsi na Pravom putu i pomogne da odabereš ono što je dobro za tebe i tvoju vjeru!

_______________________

Udaja muslimanke za nemuslimana

PITANJE: Es-selamu alejkum! Da li je žena samo grješnica ili otpada od vjere kad se uda za kršćanina, ateistu ili mnogobošca? Džezakellahu hajren!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Cijenjeni brate u islamu, u pogledu počinioca velikog grijeha, stav ehlis-sunneta je da je počinilac velikog grijeha musliman sve dok taj grijeh ne bude smatrao dozvoljenim. Konkretno u vašem pitanju, ženi vjernici nije dozvoljeno, tj. haram je da se uda za nevjernika (bez obzira koje vrste bio). Na to nam ukazuju riječi Uzvišenog Allaha: ‘‘Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja-vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.” (Bekare, 221.)

Islamski učenjaci imaju jednoglasan stav da ženi muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nevjernika, kao i to da ženi koja primi islam nije dozvoljeno (u osnovi) da ostane u braku sa mužem koji je nevjernik. Čitajući fetve savremenih učenjaka, kojih je mnogo, u pogledu vašeg pitanja, nalazimo da su smatrali bludnicom ženu koja se uda za nevjernika (svjesno to čineći), zato što je taj brak u osnovi batil – neispravan i spolni odnos u njemu se smatra bludom. 

Što se tiče tog čina, on je zabranjen – veliki grijeh, ali to ne čini osobu otpadnikom od vjere sve dok smatra da je to zabranjeno – grijeh.  Žena vjernica bi trebala da bude daleko od toga, da zna da svoja prava nikada neće moći ostvariti osim ako bude živjela sa osobom koja vjeruje Allaha -muslimanom, Allah najbolje zna.
(Rezime fetvi sa web-sajta islam-qa.com i web-sajta islamweb.net)

Priredio: mr. Elvedin Pezić

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta