Zanimljivosti i nauka

Udaranje djece / Evo šta nasljeđujemo od majke, a šta od oca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Udaranje djece

Rezultati kanadskog istraživanja koje je objavio časopis Pediatrics, pokazali su da osobe koje su kao djeca bila kažnjavana udarcima po stražnjici imaju više šanse u odrasloj dobi obolijevati od psihičkih poremećaja te razviti neki oblik ovisnosti poput alkoholizma. Udaranje po stražnjici ne vodi ničemu dobrom, osim možda privremenom osjećaju moći i kontrole kod roditelja. Zato sljedeći put kada vam zbog nemoći i nesposobnosti da problem s djetetom riješite drugačije, padne na pamet udariti dijete, sjetite se sljedećeg:

1. Udaranjem djece stresnu situaciju činite još stresnijom. Udaranjem kod djece izazivate veliki strah. Zaista želite da vas se dijete boji? Želimo da nas djeca poštuju i vole, ali to nećemo postići tako da im utjeramo strah u kosti?

2. Niti jedno dijete dan ne započinje s mišlju da će danas biti zločesto. Djeca se umore, ogladne, imaju ispade i ne slušaju uvijek. Da, sve je to moguće, ali vjerojatno je to izuzetak a ne pravilo. Sami će uvijek izabrati vaše odobrenje, a ne odbijanje. Zbog udaranja se samo osjećaju još gore u svojoj koži, a nitko ne želi da mu se dijete osjeća kao gubitnik, zar ne?

3. Vi ste djetetu najvažniji uzor. Zato se, ako ga udarate kod kuće, ne trebate čuditi kada izvan kuće počne udarati svoje vršnjake.

4. Kada udarate djecu, oni osjećaju veliki sram. A kada odrastu, sram će osjećati svaki put kada naprave neku grešku.

5. Roditelji bi trebali biti djetetovi najveći prijatelji. To naravno ne znači da ga trebate podržavati i pljeskati rukama kada učini nešto loše, ali dajte mu vremena da se smiri i razmisli o postupku. To će vjerojatno biti dobro za vas i njega.
_________________________________________

 Evo šta nasljeđujemo od majke, a šta od oca

Kad se beba rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi pokušavaju uočiti jest na koga dijete liči. Kako tvrde stručnjaci, svako je dijete jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, no ipak neke nasljedne osobine dolaze od oca, a neke od majke.

Genetičari su se bacili na posao i ustanovili koje karakteristike nasljeđujemo od kojeg roditelja, pa je tako potvrđena urbana legenda o nasljeđivanju kose po majčinoj liniji. Pogledajte djeda i stričeve, ako nemaju kose, nećete je imati niti vi.

Majka će vam proslijediti i veliki nožni palac, pa ako imate broj noge za koji je nemoguće naći cipele zbog golemog palca, zahvalite se majci. Otac će vam, s druge strane, u nasljeđe ostaviti velike uši.

Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan iks kromosom koji je bogat genima koji utječu na fizički izgled, a očev je iks kromosom siromašan takvim genima. Posljedica je vjerovanje da dječaci liče na majke, a curice ne liče nužno na oca, jer dobivaju po jedan iks kromosom od oba roditelja pa mogu ličiti i na jednog i na drugog.
_____________________________________

 Protiv glavobolje i migrena konzumirajte mnogo vode

Sljedeći put kad budete imali glavobolju, ostavite tablete tamo gdje ste ih i našli. Dovoljno je samo da pijete vodu i glavobolje će nestati.

Redovno ispijanje vode može smanjiti teške glavobolje i migrene te tako smanjiti unos tableta u organizam.

Naučnici kažu da redovnim konzumiranjem oko sedam čaša vode dnevno znatno možete ublažiti bolove i poboljšati kvalitet života.

Naučnici sa Univerziteta u Maastrechtu, u Holandiji, primijetili su tokom 2005. godine kod svojih pacijenata da oni koji piju više vode nemaju problema s migrenama.

Dr. Mark Spit i njegov tim angažovao je više od 100 bolesnika koji su patili od lakših ili težih glavobolja. Pacijenti su dobili preporuku kako da ublaže tegobe, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje sna i preporuke kako da izbjegnu kofein. Nakon što su tri mjeseca redovno konzumirali 1,5 litara vode dnevno, pacijenti su izjavili da im se kvalitet života znatno poboljšao. Rezultati ovog ispitivanja su objavljeni u časopisu Family Practice.

Dr. Fayyaz Ahmed kaže kako adekvatna hidratacija organizma ima mnoge pozitivne efekte na naše zdravlje.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta