Rekaik

Zar ti da mi budeš žena, a nisi nimalo lijepa!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan čovjek je otišao iz Egipta u Emirate radi posla. Tamo je proveo četiri godine. Poticao je iz jako siromašne porodice, ali se je sebebom rada obogatio. Nakon što je stekao imetak, poslao je pismo ocu: „Oče moj, želim da se oženim. Prohujale su tolike godine, a ja sam još neoženjen. Sad je kucnuo čas, i želim da ti za mene odabereš ženu. Imaš i moju dozvolu da dogovoriš brak s njom u moje ime. Želim da dođem na sami dan vjenčanja i ne želim prije braka niti da je vidim.“ Toliko je povjerenje imao u oca, koji je bio jako čestit čovjek, i imam u džamiji.

U traženju supruge za sina, otac je slijedio savjet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: ”Ženu udaju četiri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota i njena vjera, a ti odaberi onu vjernicu, dobro ti bilo.” (Buharija, 5146, i Muslim, 3708) Tako i bi. Otac je odabrao pobožnu ženu i vjernicu, ali koja nije bila posebno lijepa i privlačna.

Sin je došao u Egipat na dan vjenčanja, sačekali su ga na aerodromu i odmah ga odveli njegovoj ženi koja je nosila nikab. Kad su ostali sami u sobi, ona je skinula veo s lica. Zaprepastio se je kad je ugledao njeno lice: „I ovo je ta žena koju je moj otac odabrao!! Ovo je ta! Pa ti nisi nimalo lijepa! Ne dopadaš mi se!“ Njegova žena se je rastužila čuvši to, i razumijela je šta ga muči. Mnogo se je rastužio i dodao: „Nakon četiri godine vraćam se kući, radujući se i pun uzbuđenja, a šta me dočeka!“ Ubrzo nakon toga je zaspao, od tuge i umora.

Pokušala ga je probuditi na noćni namaz kad je nastupila zadnja trećina noći, ali je on nastavio spavati. Opet je pokušala, i on ponovo nije htio ustati; nakon toga ga je malo poprskala vodom. Probudio se je i tada mu je rekla: „Znam koliko si se razočarao, i ja znam da nisam lijepa. Ali znaš šta? Željela sam se udati samo iz jednog razloga…

Htjela sam da u praksi primijenim hadis Poslanika, sallallahu alejhi we sellem,: „Smilovao se Allah čovjeku koji ustane da klanja noćni namaz i zatim probudi svoju ženu. Ako ona odbije da ustane on je blago popršće vodom po licu. Allah se smilovao ženi koja ustane da klanja noćni namaz i zatim probudi svoga muža, a ako on odbije da ustane ona njega blago popršće vodom po licu.” ( Hadis bilježi Ebu Davud i hadis je sahih)

Tako mi Allaha, puno sam ti zahvalna što si mi pomogao da se moja želja ostvari. Mnogo sam željela sam da primijenim taj hadis, i već sam skoro bila izgubila nadu da ću se ikad udati. Jer znam da nisam lijepa i privlačna… Molim te, možeš li sad s mnom ispuniti i ostatak hadisa? Možeš li ustati i predvoditi me u namazu? Hoćeš li klanjati samnom noćni namaz?“

Razbudio se je i klanjao s njom noćni namaz. Ovaj se je čovjek zakleo Allahom da čim je predao selam i pogledao svoju suprugu, nikad nije vidio ljepše žene od nje. Ova porodica, draga braćo i sestre u islamu, danas imaju unuke koji su hafizi Kur’ana i neki od njih su na putu stjecanja znanja i zvanja učenjaka ovog ummeta.

Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta