Prilozi posjetitelja

Zašto moj suprug nije odustao od mene

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Česti su pokušaji nas insana da postignemo mnoge stvari. Česta su i odustajanja. Dunjaluk je tako stvoren. Nema konstante. Puno uspona i padova u svakom smislu. Ja sam sebi kao djevojčica, djevojka a sada i žena stalno govorila da ne želim odustajati od projekata koje smatram hajrom za sebe samo zato što se čine teškima. Najbolji primjer za to mi je put hifza.

Subhanallah…niko ko tim putem ne krene ne zna koliko je to istovremeno teško i najljepše putovanje kojim čovjek može krenuti. Jer slasti plodova nema bez teškoće. Čovjek dok se bori za nešto, to mu je slatko i željeno, a čim određenu stvar postigne, to prestaje da mu bude interesantno. Ovaj tekst sam htjela napisati kako bih podstakla mlade ljude da ne odustaju nikada od svojih ciljeva koji će ih inšallah voditi putem ka Džennetu Firdewsu.

Puno sam primjera čula u zadnje vrijeme razočarenja kod braće i sestara. A kad bi se ta razočarenja raščlanila vidjeli bismo da je neka bezvrijedna stvar i postupak dovela do njih.
________________________

Navela bih primjer svog supruga i sebe. S obzirom na to da ni njegova ni moja porodica nisu u vjeri, Allaha molim da ih uputi, put do našeg braka nije bio lak. I muška i ženska strana tu ponese svojevrsne terete. Nisu jedni teži niti lakši od drugih. Jednostavno su različiti.
Ključni savjet koji bih dala iz svog iskustva jeste da budući supružnici treba da imaju ključni zakednički cilj, a to je put ka Džennetu. Moj suprug i ja smo se elhamdulillah složili oko toga. Dugo vremena se odlagao naš brak iz straha kako će moji roditelji reagovati na nas. Njegovi roditelji su također otežavali situaciju jer im se moje porijeklo nije dopadalo, te moja ličnost uopšte. Osim toga, imali smo brojne prepreke koje sada nisu ni vrijedne pomena.

Svakako, to je dio svakog puta, kao što sam na početku naglasila. Moj suprug  je svojim roditeljima objasnio da sam ja njegov izbor i da jednostavno želi da provede život  sa mnom. Također im je objasnio da naš brak i njegov život sa mnom neće negativno uticati na njegov odnos prema njima. Oni su odlučili ispoštovati njegovu odluku uprkos negodovanju i došli su kod nas kući. Otjerani su sa kućnog praga moje kuće. Allaha mi, ne mogu riječima opisati koliko mi je teško pao taj postupak moga oca. Imala sam osjećaj da se svijet pred mojim očima ruši i da sam u potpunosti sama.

Moj sada već suprug, Allaha da ga poživi u  hajru me je kontaktirao, i blagim riječima mi saopštio da se ne sekiram. Da je ovo što smo prošli proces čišćenja od grijeha, jačanja nas kao ličnosti i prije svega vjernika, i da on neće odustati od nas uprkos svemu. Sjeo je sa svojim roditeljima, objasnio im je da je to što smatraju poniženjem samo posljedica burnih emocija, nerazumjevanja i posmatranja situacije iz dvije različite perspektive. Izdešavalo se mnogo stvari, izgovorene su jako teške riječi, ali baš kako je moj suprug rekao, sve je to proces jačanja.

Sačekali smo da se stvari smire i nastavili dalje. To je rezultiralo uspjehom  hvala Uzvišenom Stvoritelju. Sada smo elhamdulillah, već treću godinu, u braku. Imamo jednog sina, a drugo dijete je na putu hvala Allahu. I suprug i ja, a i naša djeca, smo ponos naših roditelja sada, radost njihovih očiju. I kad god pogledam svog supruga, srce mi ozari radost kad se prisjetim da uprkos svemu nismo odustali. Nije bilo lako, ali je bilo vrijedno.
______________________________

Čujem priče uplakanih sestara slomljenih srca da im ne da babo, da su roditelji druge strane odsječni, da nemaju podršku, da je došlo do pucanja braka ili vjeridbe, da je došlo do nepremostivih problema… Drage moje sestre, budite jake. Nađite insane koji će vas činiti jakima. Ne posustajte od plemenitih ciljeva. Allah mi je svjedok, ja ne znam nijedan par vjernika čiji roditelji nisu u vjeri, a da im je proces dolaska do braka bio lak. Puno suza je proplakano, puno knedli progutano, puno noći na sedždi provedeno.

Ne očekujte savršenstvo. Mi smo insani, puni mana. Ali, ukoliko je ono što smatrate ključnim i bezkompromisnim principima, kako treba, onda nemojte odustajati. Jer lako je graditi kuću ako su temelji tu. Danas je svakako teško naći adekvatnu osobu za brak jer živim u sistemu inverzije vrijednosti. Pa ako takvu osobu nađemo, nemojmo je ostavljati drage sestre i poštovana braćo. Kako je rekao Ibn Mesud r.a. : Ako bi mi žena umrla na ikindiji, ne bih dočekao akšam neoženjen. Sklapanje brakova je sunnet, pa ga se čvrsto držimo.
 

A teškoća će svakako biti. Jer je Gospodar rekao: “Zar misle ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’ i da u iskušenje neće biti dovedeni?” (El-Ankebut, 2)

Ne odustajte od puta edukacije, popravljanja rodbinskih veza, vjeridbe i braka, hifza samo zato što je teško. Ne odustajte od dove.  Allah vam olakšao put dolaska do svega što je dobro za vaš dunjaluk ahiret. Amin.

“Ta, zaista, s mukom je last!” (El-Inširah, 5)

Sestra N. P.
_____________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta