Prilozi posjetitelja

Prelijepa priča jedne Srpkinje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rođena sam i odgajana u hrišćanskoj, pravoslavnoj porodici, a smiraj sam pronašla u islamu. Zadovoljstvo i odgovore na mnoga pitanja u hrišćanstvu nisam pronalazila. U Boga sam oduvijek vjerovala, međutim na hrišćanskom učenju nikad mi se nije srce smirilo, a kad bih otišla u crkvu osjećala sam se uznemireno, nisam osjećala da tu pripadam, nisu mi bile logične molitve mrtvima za pomoć, nije mi mnogo toga bilo logično.

Moj se život se mijenja nakon udaje, iako sam već poznavala mnogo muslimana i pričala sa njima o islamu i tako ga po malo upoznavala. Moj muž nije bio od onih koji su praktikovali vjeru. Jedne noći sam listala po facebook-u i izašlo mi je predavanje našeg uvaženog šejha Pezića. Od te noći ništa više nije bilo isto, spoznala sam da je islam ono za čim sam čitavo vrijeme tragala. Sve više sam istraživala o islamu i rekla mužu da želim prihvatiti islam, što je na početku za njega bio šok jer ga je bilo strah za moju sigurnost i odnos sa porodicom. Nedugo nakon toga javljamo se lokalnom imamu i ubrzo prelazim i zvanično na islam, kažem zvanično jer sam par mjeseci prije toga u mjesecu ramazanu već klanjala po neki namaz.

Muž i ja zajedno počinjemo učiti propise vjere i počinjemo redovno obavljati namaz. Kad su upitanju reakcije porodice i prijatelja, one su bile podijeljene, ali sam znala zbog čega sam se odlučila na taj korak, reakcije drugih nisu uticale na moje odluke. Kada nam Allah oduzme nešto On to zamijeni mnogo boljim.

Kako je vrijeme prolazilo, iz dana u dan islam je za mene postao neiscrpno more, svakim danom sam sve više čitala, slušala predavanja, upoznavala sve više propise i tako saznala i da je hidžab obaveza svake muslimanke. Ponovo mi se dešava ista stvar – objavljuje se isječak predavanja šejha Pezića u kome govori o Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, kćerki Fatimi r.a. gdje navodi predaju kako je ona bila zabrinuta kako će izgledati na tabutu kad već duša napusti tijelo. Subhanallah, ona je bila zabrinuta da li će njeno tijelo da oslikaju ćefini i zamolila svoju sestru u vjeri da se pobrine da ne dođe do toga. Budila sam se i išla spavati sa riječima te predaje, ali naravno šejtan je dao sve od sebe da se potrudi da ne stavim svoju krunu. Kad je uvidio da sam ja imanski ojačala onda je napadao preko najbližih i došaptavao im kako ću ja moći obavljati bilo šta sa hidžabom u gradu gdje su se tada na prste jedne ruke mogle nabrojati rođene muslimanke koje su pokrivene.

Uz Allahovu pomoć i podršku divnih sestara iz projekta “Hidžab za sestre” (Oaza Tuzla) savladala sam šejtana i stavila hidžab. Hidžab je farz koji Uzvišeni Allah naređuje u časnom Kur’anu i nikako nije samo komad običnog platna, on je zaštita vjernicama kao što Allah dž.š. kaže. To platno čini ono što ni jedno drugo ne može, jednostavno odgaja jednu mu’minku. Hidžab je podsjetnik zašto smo stvorene, kakav način života treba da vodimo i čemu trebamo da težimo. Kad dođe trenutak i stavimo ga, shvatimo zaista njegovu vrijednost i moć da nas čini boljim vjernicama i motiviše nas da slijedimo najbolje žene koje su dunjalukom hodale.
_________________________

Uzvišeni Allah iz svoje milosti upućuje koga hoće, elhamdulillah ja sam od onih kojima je Svoju Milost darovao. Šejtanov posao je da nas odvraća sa Pravog puta, pa tako je i mene želio da odvrati. Kada sam nanijetila da se pokrijem dobila sam ponudu za posao u svojoj struci, ali sam odbila jer nisu željeli prihvatiti hidžab. Također, kad sam došla u Tuzlu i dobila ponudu za posao koji mi je u tom trenutku bio zaista potreban, odbila sam jer su tražili da nosim hlače, a ja elhamdulillah nosim propisan hidžab.

Želim da kažem i što se tiče predrasuda i položaja žena sa hidžabom, moje lično mišljenje je da jedino same sestre mogu uticati na to sa osloncem na Allaha azze ve dželle. Na kraju krajeva, žene su one koje odgajaju nove generacije pa kako sijemo tako i ženjemo. Naša je dužnost kao muslimanki da islam predstavljamo na lijep način baš onakav kakav nam je propisan, da drugim ženama omilimo islam.
_____________________

Kad je znanje u pitanju, muž i ja smo odmah upisali kurs arapskog pisma (sufaru) u mjestu gdje smo živjeli. Kad insan jednom krene učiti, želja za znanjem je sve veća. Nažalost, grad u kome smo živjeli još uvijek nije grad u kome je moguće značajno uvećavati svoje znanje, pa smo tako krenuli putem sticanja znanja za Tuzlu gdje imaju redovna predavanja. Ponovila sam sufaru, krenula na časove tedžvida i tilaveta, redovno idem na predavanja naših učenih zajedno sa mužem, upisala sam Tefsir na online akademiji Medinatul Zahra, uskoro bi’iznillahi te’ala krećem i na kurs arapskog jezika na prvom online institutu za arapski jezik u BiH, a sljedeće akademske godine planiram inšallah upisati još par predmeta na akademiji.

Učeći, moji ciljevi u životu su se potpuno promijenili, danas težim da što više korisnog znanja steknem, primjenim ga i tako se Allahu približim, volim da činim hajr i da osobe oko sebe podstičem na hajr. Dunjaluk mi više nije sladak i nije mi važno šta će od prolaznih stvari ostati iza nas, važno je šta ćemo spakovati u kofer dobrih djela koji jedino možemo na ahiret ponijeti, tako da moj najveći cilj je da nam Uzvišeni Allah kaže: “Uči lijepo i razgovijetno kao što si učio na dunjaluku, tvoje mjesto u džennetu je kod posljednjeg proučenog ajeta.”

Sve što je u Allahovo ime lijepo je, sve što nije ništavo je. Jasan cilj – steći Allahovo zadovoljstvo, potpuno je dovoljno za srećan život ma kakava iskušenja nas snalazila.
_____________________

Željela bih za kraj reći svim sestrama koje još nisu stavile hidžab: šejtan će dati sve od sebe da vas omete, došaptavaće sve ono što kad jednom stavite svoju krunu shvatićete da zapravo uopšte nema smisla. Iskoristite svaku priliku koja vam se pruži da proširite svoje korisno znanje. Težite ka Džennetu, ka Allahovom zadovoljstvu, neka vam uzor bude Allahov Poslanik s.a.v.s., ashabi i ashabijke r.a. Ulažite kako u svoje tako i u znanje dugih, napunite kofere trajnim sadakama, raznim dobrim djelima u Njegovo ime, ibadetetima, svakodnevnim druženjem sa Kur’anom i sunnetom i spremite se za bezbrižan put jer Allah mnogo voli robove svoje koji ne prelaze Njegove granice i čine mnogo dobra.

Sestra T.S.
_____________________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta