Pokajnici

Zašto Šveđani prelaze na islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pročitajte kratke izvode iz pet priča, u kojima pet Šveđana govori o nelogičnostima koje postoje u kršćanstvu i o ljepotama islama koje su ih privukle da napuste vjeru svojih predaka, te da prihvate jedinu priznatu vjeru kod Gospodara svjetova

“Ja nikada nisam, zaista nikada, dobila odgovore u kršćanstvu, onda kada sam se pitala zašto mi živimo ovaj život. Nisam dobijala logične odgovore u koje bih mogla povjerovati. Vjerovala sam da postoji jedan Bog, ali sam bila jako zbunjena u tom pogledu. Međutim, uvijek sam se molila samo jednom Bogu kada mi je trebala pomoć i kada sam željela nešto…”

“…Počela sam čitati o islamu, a istovremeno sam počela ispitivati jednog školskog druga, muslimana, o ovoj vjeri. Postavljala sam jako mnogo pitanja, a odgovore na ta pitanja sam, jednostavno, sto posto prihvatala, jer je to bilo ono u što sam vjerovala, što sam mogla razumjeti, što mi je bilo logično i prihvatljivo. Ovo je bila prava vjera, pa sam zbog toga odlučila da budem muslimanka. Onog dana kada sam izgovorila šehadet, počela sam ostavljati život koji nije imao smisao. Mašallah!”

Amanda, Stockholm
____________________________________

“Moja najveća dilema, u godinama dok sam bio kršćanin, odnosila se na to da se Isus (Isa, alejhis-selam) opisivao na meni jedan nelogičan način. Tačnije rečeno, trojstvo nikako nisam mogao da razumijem, koliko god o tome čitao i pokušavao da shvatim, ali mi je to zvučalo nelogično. Kao drugo, u Starom zavjetu Bog govori ljudima jednu stvar, a Isus skroz nešto drugo. Ove stvari dovele su do toga da nisam mogao naći zajedničku riječ sa drugim kršćanima, pa su me mnogi smatrali čudakom…”

“…Preduzeo sam prvi korak i kupio Kur’an koji sam počeo čitati sa velikom upornošću. U početku mi se pojavljivala odbojnost, ali nedugo zatim počeo sam nailaziti na sve više i više istine u tome što sam čitao. Kur’an mi je dao sve one odgovore za kojima sam tragao u svom životu, pa sam se zbog toga počeo osjećati jakim, stabilnim i sretnim.”

Osman Nilsson
____________________________________

“Prešla sam na islam prije pet godina. Ranije sam bila kršćanka, jako aktivna. To što mi je smetalo čitavo vrijeme kod kršćanstva bilo je to da je Bog mogao ujedno da bude i tri i jedan. Jako je puno slikovitog izražavanja u kršćanstvu. Mnoge je stvari veoma teško pojasniti, naprimjer, kako Bog može imati sina…”

“…Dobila sam četiri knjige na švedskom jeziku iz džamije. Kada sam ih pročitala, pročitala sam i cijeli Kur’an. Poslije toga bila sam ubijeđena da je islam pravi put i izgovorila sam šehadet.”

Mariam, Stockholm
_____________________________________

“Uvijek sam vjerovala da postoji Bog, koji je stvorio mene i sva ostala živa bića, ali trebalo je nekoliko godina prije nego što sam shvatila da je islam istina i da odgovara mojim shvatanjima o istini. Ima mnogo manjkavosti u kršćanstvu. Kao tinejdžer, bila sam aktivna u crkvi, ali nikada nisam osjećala da je kršćanstvo istina. Bog kojeg sam zamišljala nije bio rođen, niti je mogao imati sina…”

“…Aktivno sam počela čitati o religijama kad sam imala osamnaest godina. I sve što sam više čitala o islamu, sve sam više bila uvjerena da se islam slaže sa mojim shvatanjem Boga dok sam bila mala. Poslije mnogih predavanja, diskusija i čitanja, prešla sam na islam, elhamdulillah, i to je nešto najbolje što mi se desilo u životu.”

Sara
____________________________________

“Ja sam Šveđanin, rođen u Švedskoj i odrastao u kršćanskoj kući sa jakom vjerom u kršćansko učenje, prije svega kao Jehovini svjedoci, ali također i u misionarskoj crkvi. U misionarskoj crkvi osjetio sam da je uvid u religiju i Bibliju bio sasvim pogrešan. Oduvijek sam tragao za religijom u kojoj se slijedi vlastito Božije pismo. To sam također rekao i drugima, ali svuda je bilo govora o drugim stvarima i vlastitim iskustvima, a Biblija se čitala samo ponekad. Pitao sam samog sebe gdje postoji Božija istinita religija u kojoj se samo slijedi vlastito Božije pismo, Njegove vlastite riječi…”

“…Pronašao sam jedan link na kojem se mogao čitati Kur’an na internetu. Bio sam mnogo iznenađen posebnim redoslijedom riječi. Nikada prije nisam čitao nešto što je pisano na taj način. Nevjerovatno lijepo i jako mudro, a u isto vrijeme ipak lahko za razumjeti. Kako se može napisati takvo nešto, iako je to bio samo prijevod na švedski.”

Jan

Ove su priče većinom preuzete i prevedene sa islamske stranice na švedskom jeziku: http://www.konvertitguiden.com
Prijevod: www.n-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta