Tekstovi

Zekat čuva tvoj imetak od različitih nedaća i mahana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: „Ko dadne zekat iz svoga imetka, iz tog imetka je otišlo njegovo zlo.“ (Et-Taberani , a šejh Albani ga je ocijenio dobrim) Udjeljivanje imetka, uz ljubav prema njemu, je dokaz vjerovanja te znak potvrde i priznanja propisa, obećanja Vladara kome se sve pokorava, želje da dobra djela na vagi budu što teža, te povod za dobijanje velike i plemenite nagrade od Onoga koji je Neovisan i Samilostan: “Onima koji dijele imovinu svoju noću i danju, tajno i javno, pripada nagrada kod Gospodara njihova! I za njih nema straha, niti će se oni žalostiti!” (El-Bekare, 274.)

Zekat je jedan od temelja islam i uporedno se navodi sa namazom u mnogim kur’anskim ajetima. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je pridavao posebnu pažnju zekatu, pa je slao sabirače zekata koji su ga uzimali od bogatih i predavali ga onima koji su bili zaslužni da ga prime čime je skidao odgovornost sa bogatih. Zekat njegove davaoce čisti od grijeha, škrtosti, tvrdičluka i drugih oblika pokuđenog ponašanja, te ga stavlja na stepen odabranih i plemenitih ljudi koji će biti pripremljeni da budu u blizini Veličanstvenog i Plemenitog u Džennetu – Kući spasa. Uzvišeni Allah je odredio da u Džennetu u Njegovoj blizini neće biti škrtac. Koliko se davanjem zekata čovjek samo čuva od različitih kazni za grijehe i koliko samo velikih nedaća i neugodnosti od sebe otklanja! Uzvišeni kaže: “Uzmi od dobara njihovih zekat i milostinju, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, zaista, smiriti – a Allah sve čuje i sve zna.” (Et-Tevbe, 103.)

Nemoj pokvariti svoj zekat prigovaranjem i uznemiravanjem, već zahvaljuj Allahu kada ti ga daruje i znaj da ovaj zekat samo uvećava tvoj imetak, čisti ga i povećava bereket u njemu.
Zekat čisti tvoju dušu od tvrdičluka, škrtarenja i donosi milost i ljubav među muslimanima.
Zekat čuva tvoj imetak od različitih nedaća i mahana.
Zekat je razlog za otklanjanje različitih nedaća i bolesti.
Zekat je povod da muslimani za tebe upute dovu Allahu za dobro i blagoslov.
Zato ga dobrovoljno dadni, a nemoj ga davati sa uskogrudnošću.

Onima koji ne udjeljuju zekat

Allahov Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, rekao je: „Svaki posjednik zlata i srebra koji nije izvršavao njihovo pravo zekata na Sudnjem danu će mu biti postavljene užarene poluge na kojima će se pržiti u vatri džehennema. Pržit će se na njima njegovo čelo, bokovi i leđa. Kada god se ohlade ponovno će se užariti u danu koji će trajati pedeset hiljada godina sve dok Allah ne presudi među ljudima.“(Muttefekun alejhi)

Allahovi robovi, čuvajte se kazne za nedavanje zekata. Uzvišeni kaže: “Neka oni koji škrtare u onome što im Allah iz obilja Svoga daje, nikako ne misle da je to dobro za njih! Naprotiv, to je zlo za njih! Na Sudnjem danu bit će im oko vrata omotano ono čime su škrtarili! A Allahu pripada nasljedstvo nebesa i Zemlje i Allah je obaviješten o onome što vi radite!” (Ali Imran,180.)
​Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Kome Allah dane imetak pa on ne izvrši obavezno davanje zekata iz njega, na Sudnjem danu će mu biti prikazana zmija sa dvije tačke iznad svojih očiju koja će se umotati oko njega na Sudnjem danu i uzeti ga svojim čeljustima i reći: „Ja sam tvoj imetak, ja sam tvoje blago.“ Potom je proučio gore spomenuti ajet.“ (Buhari)

Sanel Ramić, prof. 

____________________________

POŠTOVANA BRAĆO I SESTRE, PODSJEĆAMO VAS DA JE RAMAZANSKA AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA SIROMAŠNE MUSLIMANE U TOKU: https://www.n-um.com/ramazanska-akcija-a/

A SPISAK DOSADAŠNJIH PRISTIGLIH UPLATA (43 UPLATE) MOZETE POGLEDATI NA OVOM LINKU: https://www.n-um.com/spisak-uplata-za-majsko-ramazansku-akciju/

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta