Odgovori

Želi da skine hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Žena želi da skine hidžab, kakav je vaš savjet?

ODGOVOR: Slučaj skidanja hidžaba, ili brijanje brade, ili spuštanja nogavica ispod članaka, ili jedenje kamate, ili neposlušnost roditeljima,.. čovjek želi da pređe iz pokornosti Allahu u griješenje, moramo da nam uvijek bude na umu ono zbog čega nas je stvorio Allah, tebareke ve te”ala: “Nisam stvorio džine ni ljude osim da Me obožavaju.” Uvjek nek ti bude na umu da nas je Allah stvorio da Ga obožavamo! I da nam je naredio da Mu budemo pokorni i da se klonimo Njegovih zabrana!

Znači, želim da skinem hidžab, ili želim da ostvim namaz, ili želim da uzimam kamatu ili želim da budem nepokoran roditeljima,..bilo koji grijeh, kada bi insan samo malo razmislio, dokučio bi da se okreće od Allaha. Želiš da skineš hidžab, zbog koga?! Zbog koga?! Ko je taj koji će imati koristi od tog djela?! Zbog slabosti ovoga ili onoga?! Želimo Allaha da rasrdimo?!

U svim djelima koje radimo treba da se zapitamo: da li je Allah sa ovim zadovoljan ili nije? Allah nas opskrbljuje, a mi smo Mu nepokorni! Ovo je nijekanje blagodati (koje imamo), da čovjek se okrene griješenju nakon što ga je Allah uputio! Allah ga uputio na dobro, uputio na istinu, zatim on odbija blagodati i upusti se u nepokornost Allahu a bude pokoran šejtanu. Allah upozorav na šejtana, kaže: “Nemojte slijediti šejtanove stope..” Ovo ti je postepenost. Neće tebi šejtan doći i reći da nevjeruješ, nego će te zavoditi postepeno. Počne malo pomalo, mic po mic,..itd. sve dok ne dođe na stepen da ga izvede iz Allahove vjere.

Čovjek treba da dovi: “Allahu, pokaži mi istinu istinom i pomozi mi da je slijedim, i pokaži mi neistinu neistinom i pomozi mi da je se klonim!” Molim Allaha da nam da uputu svima!”

Šejh dr. Osman El-Hamis, hafizahullah
Preveo: Amir Duraković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta