Odgovori

Svjedok prilikom vjenčanja i prodaja kozmetike

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Imam 2 pitanja za vas.

Prvo pitanje odnosi se na svjedočenje pri šerijatskom vjenčanju. Prijatelji žele da se vjenčaju šerijatski i zamolili su nas da moj suprug i ja budemo svjedoci (i još jedna ženska osoba). Negdje sam pročitala da ja kao svjedok na Sudnjem danu odgovaram za njih, za njihov život u vjeri. Pitali smo našeg hodžu, on kaže mi odgovaramo samo za sebe pred Uzvišenim Allahom. Žao mi je da ih odbijem ako je to istina, jer Allah zna da se bojim i za sebe a kamoli da odgovaram za njih, niko ne zna šta se dešava u nečija 4 zida. Nadam se da neću biti pogrešno shvaćena, ali sigurna sam da znate o čemu govorim.
 
Drugo pitanje odnosi se na katalošku kozmetičku prodaju. Radi se o kozmetici Farmasi. Firma ima halal certifikat, ali isto tako sam pročitala da ja odgovaram za to sto prodajem, npr. prodam neku šminku određenoj osobi, ili parfem, ona na taj način zavodi muškarce i slično. U tom slučaju ja sam poveznica do njenog nemorala.

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

1. Niste vi odgovorni za njihov život i postupanje samo biste bili svjedoci da je brak među njima sklopljen ali morate znati da po mišljenju većine učenjaka i to je ispravniji stav nije dozvoljena ženama da svjedoče šerijatskom vjenčanju već je za to potrebno dva pravedna muška svjedoka.

2. Nije dozvoljeno prodavati ono što je zabranjeno konzumirati ili koristiti u haram svrhe onima koji će po Vašoj procjeni tako i postupati. U ovom slučaju šminka i parfemi se prodaju samo onima koji se drže propisa i neće ih koristiti na haram način. Ostale higijenske i kozmetičke proizvode možete svima prodavati.
Allah najbolje zna.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta