Odgovori

Puštanje brade je sunnet ali koji je propis toga ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum,

Poštovani pitanje postavljam iz razloga jer ne znam da li imam tačno mišljenje, a po pitanju ove teme mišljenja islamskih učenjaka se razilaze.

Naime brada je u Islamu vjerski propis, ja sam naučio da je ona sunnet. Ono što znam jeste da je zabranjeno puštanje brkova, a brijanje brade. Eh sada danas sam čitao jedan tekst vezan za velike i male grijehe i čitajući naišao sam na to da je brijanje brade mali grijeh. Ja sam sada u nedoumici da li je i skraćivanje brade grijeh, dakle ne brijanje cijele brade nego skraćivanje. Ja nosim bradu, ne veliku, ali slijedim sunnet, i imao sam namjeru da je skratim. Do sada sam brijao stalno, jer nisam znao da je grijeh, ali sada kada znam imam namjeru samo da skratim, pa sam želio da se raspitam da li činim grijeh skraćivanjem brade.

Unaprijed hvala.

Odgovor:
Ve alejkumusselam!

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Svaki Allahov propis je bitan i nije ga Uzvišeni i Svemudri bez razloga objavio pa i ovaj.

Dešava se kod nas nesporazum pri izražavanju kada je u pitanju propis brade pa tako možemo često čuti da je brada sunnet Poslanika Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem kao i svih ostalih Poslanika i Vjerovjesnika, alejhimusselam, i to istina u koju nema nikakve sumnje.

Međutim, ovdje se mora obratiti pažnju na to da se izraz sunnet u ovom slučaju spominje u kontekstu običaja koji je vjerom propisan a ne u kontekstu pravnog kategorisanja samog propisa. Propisane stvari u vjeri u pravnom smislu mogu biti naređeni (vadžibi), pohvalni (mustehabi, sunneti..), dozvoljeni (mubahi), pokuđeni ( mekruhi) i zabranjeni (harami) i to je jedna sasvim odvojena tema.
Pa kada nas neko upita; ”Zašto nosiš bradu?” odgovorimo Mu: ”Jer je to sunnet Poslanika” tj jest ne nosim radi furke, imidža, novca, zdravlja… već zato što je to vjerom propisano.

S druge strane, kad govorimo o propisu puštanja brade onda govorimo o bradi u islamskom pravu i to ona biva u jednoj od gore navedenih kategorija.

U pravnom smislu brada je vadžib (obavezna) a njeno brijanje i kraćene ispod propisanog nivoa je haram!

Mnogi učenjaci, pogotovo oni iz Hanefijskog mezheba, navoge koncenzus tj slaganje uleme prije njih da je musliman muškarac obavezan da pusti bradu u dužini šake i da je nije dozvoljeno kratiti ispod tog nivoa i to je najispravnije od svih mišljenja u odnosu na postojeće razilaženje.

Prema tome, obaveza je svakome kome raste brada u toj dužini da je pusti u dužinu šake a može kratiti ono preko toga i zabranjeno mu je da je krati a pogotovo da brije za razliku od brkova koji se moraju kratiti a smiju i potpuno brijati.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta