Zdravlje

Znakovi koji ukazuju na nedostatak vitamina D

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u tijelu, jača kosti i doprinosi zdravim zubima te garantuje definisane mišiće. Kada imate manjak vitamina D u tijelu, imate sljedeće simptome.

 

Imate česte prelome kostiju

Tijelo prestaje graditi koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećoj životnoj dobi. Zbog toga ne iznenađuje što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju nego one koje imaju odgovarajuće količine u tijelu.

Osjećate bol u kostima

Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za taj neugodni osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Sumnjate li na isto, vrijedi provjeriti pravo stanje koje će otkriti jednostavna krvna slika.

Loše ste raspoloženi

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i s manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak ovog vitamina utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

Pretjerano se znojite

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan od njih je i manjak ove važne tvari u ljudskom tijelu. Ako vam se lice “sjaji” od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stepeni, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

Osjećate slabost i umor

Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Za samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

Vitamin D se još naziva i “vitamin sunca” te tako sunčanje može doprinijeti njegovoj apsorpciji. (NN)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta